Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Espanjan terveydenhuoltojärjestelmä on parempi kuin Suomen

Keskiviikko 12.2.2014 klo 13.48 - Pirkko Turpeinen-Saari

Asuttuani 5 vuotta Barcelonan lähellä ja käytettyäni sikäläistä julkista terveydenhuoltoa voin vakuuttaa samaa kuin kansanedustaja Juha Väätäinen: Espanjan terveydenhuolto on parempi kuin Suomen.

Tosin en tiedä mihin nykyinen Espanjan hallitus on asiat ajanut mutta oma kokemukseni on vuosilta 1999 -2004.

Kaikki espanjalaiset kuuluvat sairausvakuutuksen piiriin. Terveyskeskuksessa jokaiselle on nimetty oma lääkäri ja hänen parinaan on sairaanhoitaja. Perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito on nivottu toisiinsa ja kaikki hoito, lääkehoito ja sairaalahoito mukaan luettuna on ilmaista.

Omalääkäri on kaiken avain. Vain omalääkärin kautta voi päästä erikoislääkäriin, joka vuorostaan arvioi minkälaista erikoissairaanhoitoa asiakas tarvitsee. Kaikki tiedot erikoislääkärin käsityksistä ja toimenpiteistä tulee omalääkärille ja hoitotoimenpiteet saattavat jatkua terveyskeskustasolla.

Terveyskeskuksen lääkärit, 20 000 asukkaan pikkukaupungissa lääkäreitä oli muistaakseni 5, päivystävät kukin vuorollaan yöpyen terveyskeskuksessa. Lääkäri on tiloissa yksin. Hän avaa ulko-oven, kutsuu potilaan sisään ja tutkii mikä on hätänä.

Terveyskeskuksen tiloissa oli lastenlääkärin, allergialääkärin ja hematologin palvelut. Jokainen nainen sai kutsun naistentautien lääkärin tarkastukseen ilmeisesti joka toinen tai kolmas vuosi, koska sain kutsun kerran. Gynekologin tilat olivat terveyskeskuksessa.

Omalääkäri arvioi erikoislääkärintarpeen kiireellisyyden. Esimerkiksi halutessani kerran vuodessa tapahtuvaan silmälääkärin vastaanottoon, muistutin omalääkäriä 3kk haluamaani ajankohtaa aikaisemmin.

Suomalaisessa terveydenhuollossa puuttuvat gynekologin, korva-ja kurkkutautien ja silmälääkärin vastaanotot.Varsinkin silmänpainetauti saattaa monella olla edennyt pitkälle koska oireettoman taudin tutkimisesta huolehtiminen on jokaisen vastuulla ja edellyttää kalliin yksityislääkärin luona käyntiä. Kuulon huolto on myös olematonta.

Espanjassa on myös yksityislääkäreitä ja yksityisiä sairaaloita. Niiden palveluja ei sairausvakuutus korvaa lainkaan. Mikäli asiakas haluaa käyttää yksityisiä palveluita, hän maksaa kaiken, myös lääkkeet täysimääräisesti itse.Kulujen peittämiseksi yksityistä palvelujärjestelmää käyttävät ottavat yleensä yksityisen vakuutuksen, joka kattaa hoitomaksut.

Kokemukseni mukaan Espanjan terveydenhuoltojärjestelmä on tai ainakin oli, selkeä, oikeudenmukainen ja ymmärrettävä sekä kohdensi verovarat jokaisen kansalaisen hoitoon tasapuolisesti.

Hoidossa on mielestäni keskeistä jatkuvuus, päivystysluonteisuus tarvittaessa sekä ystävällisyys.Asiakkaalle on tärkeätä kokea lääkärin empatia sekä se, että tietää pääsevänsä lääkärin puheille yölläkin.Hoidon jatkuvuus syntyy siitä, että yhteys omalääkärin/perusterveydenhuollon ja erikoislääkärin välillä on katkeamaton ja että tiedonvälitys kulkee molempiin suuntiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Väätäinen, Espanja, Suomi, terveydenhuoltojärjestelmä, oikeudenmukainen terveydenhuolto, omalääkäri

Suomen terveydenhuolto voisi oppia Espanjasta

Torstai 10.7.2008 klo 10.24 - Pirkko Turpeinen-Saari

Suomalaista terveydenhuoltoa kehutaan edulliseksi ja tehokkaaksi.Edullisuus pohjautuu merkittävältä osin muita yhtä kehittyneitä markkinatalouksia huonompaan palkkatasoon.Viimeisten kymmenen vuoden aikana palvelutasossa on tapahtunut korjaamattomalta tuntuva romahdus vaikka maksullisten palvelujen osuutta on lisätty ja mm terveyskeskusmaksut on otettu käyttöön.

Espanjassa terveyden ja sairaanhoito on ilmaista. Terveyskeskuksen omalääkäri vastaa potilaansa kokonaishoidosta. Terveyskeskuksessa on lastentautien ja gynekologian erikoislääkäripalvelut sekä laboratorio ja röntgen. Potilaan sairauden vaatiessa terveyskeskuksen tieto-taidon ylittäviä tutkimuksia tai toimenpiteitä omalääkäri lähettää potilaansa erikoislääkärille, kiireellisyyden mukaisessa aikataulussa.Vakavalta näyttävässä ihomuutoksessa ihotautilääkäri tapaa potilaan parin päivän sisällä ja kirurgista toimenpidettä edellytettäessä kirurgin samoin muutaman viikon sisällä. Silmälasien uusimista varten odotusaika voi olla muutaman kuukauden mutta seuraavana vuonna potilas tietää varata ajan hyvissä ajoin, jolloin vastaanotto järjestyy tasan vuoden kuluttua edellisestä jos esimerkiksi silmänpainetta tulee seurata vuosittain.Potilas on koko ajan yhteistyössä omalääkärinsä kanssa, jonka kanssa voi myös keskustella muiden hoitojen kulusta.

Espanjassa on myös yksityislääkäreitä ja yksityisiä sairaaloita.Yksityislääkärin palkkiot ja sairaalakustannukset potilas maksaa kaikki itse. Myöskään yksityislääkärin määräämistä lääkkeistä potilas ei saa sairausvakuutuskorvausta.Yksityislääkäreitä käyttävät ja niitä todennäköisesti haluavat henkilöt ottavat vakuutuksen, jolla kustantavat yksityiset lääkäri- ja sairaalapalvelut.

Espanjan talouden veturissa Cataloniassa n. 20 % väestöstä on ottanut yksityisen vakuutuksen, muualla Espanjassa ei näin ole.

Asuin Espanjassa viisi vuotta n. 30.000 asukkaan kaupungissa Barcelonan talousalueella. Omalääkärin vastaanoton sain kuten muutkin tarvittaessa 1 vrk varoitusajalla.Terveydenhoitajien ja omalääkäreiden tiivis yhteistyö vierekkäisissä huoneissa synnytti mielekkään työnjaon ja jatkuvan konsultaation mahdollisuuden.Laboratoriossakäynti ajan sai 15min tarkkuudella aamuisin.

Helsingin kaupunginvaltuustossa ja HUS in hallituksessa koin, että työntekijöiden arkikokemus ei pääse päätöksentekoon. Ongelmia pyritään liiaksi ratkaisemaan organisaatiomuutoksilla, joita suunnittelevat koko ikänsä hallinnossa työskennelleet henkilöt todellisten asiantuntijoiden sijasta.Kokonaisvastuun merkitystä ei nähdä vaan turvaudutaan kunnallisten palvelujen yksityistämiseen (yliopistollistamiseen)asiakaslähtöisyyden sijasta.

Potilas on psykkinen fyysinen ja sosiaalinen kokonaisuus, jonka turvallisuudentunne  ja tunne oikeudenmukaisesta kohtelusta terveydenhuollossa on kaikkein tärkeintä. Terveysturvallisuutta ei voi lisätä pelkällä yksityissektorin laajentamisella.Yksityissektori voi hankkia kalliita laitteita loputtomiin mutta niille tarvitaan tarvitsijoita, jotka kaikki tutkimukset maksavat. Jos tutkimukset eivät ole osa harkittua kokonaisuutta ovat ne turhia.Tämän ylellisyyden maksamme verovaroista perusterveydenhuollon palveluja karsimalla.

Helsinkiläisenä katson, että Helsingin kaupungin omat terveyspalvelut ovat lähinnä kaupunkilaisten arkea ja niitä kehittämällä ja monipuolistamalla Espanjan malliin saadaan inhimillinen terveyden-sairaan-ja kotihoitopalvelut.Helsingssä on työlleen omistautuneita viisaita pitkän linjan terveyskeskuslääkäreitä, sairaala- ja kotihoidonlääkäreitä.Jotta he voivat rakentaa hyvän yhteistyöverkoston missä potilas kulloinkin sijaitseekin on heillä oltava myös vastuu ja valtakunnallisella tasolla lainsäädäntöteitse taattu oikeus toimia potilaan kokonaisedun hyväksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: omalääkäri, oikeudenmukaisuus, ilmainen terveydenhuolto