Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Helsingin Sanomat ja kapitalismi

Perjantai 20.9.2019 klo 12.47 - Pirkko Turpeinen-Saari

Helsingin Sanomien toimittaja Juha-Pekka Raeste käsittelee kapitalismin korjaamista Financial Times' in artikkelin herättämänä. 

Artikkelissa käsitellään tuottavuutta, varallisuuden kertymistä, tuotekehityksen kalleutta, pääomatulojen osuutta jne. Mutta missä on pihvi?

Rahan luominen "vesihöyrystä", tyhjästä, on mielestäni keskeinen ongelma, -talouden irtautuminen tuottavasta työstä ja ihmisen suorituksista. Rahan luomista tyhjästä ei säädellä oikeusjärjestelmällä eikä toiminnan tulisi kuulua oikeusvaltioon.

Kapitalismia edustavat länsimaat katsoivat sosiaalista oikeudenmukaisuutta rakentavia sosialistisia maita alaspäin. Propaganda vaikutti myös kyseisten maiden ihmisten omanarvontuntoon maiden paremmuutta verrattaessa kuluttamisen ja kulutustavaroiden määrän mittareilla. Ilmainen koulutus, ilmainen terveydenhuolto, edullinen asuminen ja hyvä työllisyys eivät näyttäneet korvaavan tavaran niukkuutta.

Länsipropagandassa, joka jatkuu autoritaarista sosialimia edustaneiden maiden tuhoamisen jälkeenkin, näitä maita kutsutaan kommunistisiksi. Kommunismi edellyttää kuitenkin syvää henkisyyttä, kykyä eläytyä toisen ihmisen asemaan ja toimintaa siltä pohjalta. Missään maapallolla ei ole tähän mennessä ollut kommunistista valtiota. Kommunistisen puolueen johtamia melko autoritaarisia sosialistisia valtioita on tietenkin ollut.

Euroopan unioni edustaa amerikkalaistyyppistä kapitalistista yhteiskuntaa, jossa tavaran tuotanto ja kuluttaminen ovat keskeisiä piirteitä. Ihmiset käsitetään kuluttajina ja heidän kykyään kuluttaa edistetään. Ei sitä, miten yksilöt olisivat enemmän ihmisiä toisilleen.

Kuten lisääntyvästä kapitalismiin kriittisesti suhtautuvasta kirjallisuudesta voidaan päätellä, Euroopan unioni tarvitsee säilyäkseen kiireesti kapitalismia edistäviä toimia eikä kritiikkiä.

EU:n itälaajeneminen oli välttämätöntä. Siten saatiin unionin piiriin suuri joukko kuluttamisen mahdollisuuksissaan tyydyttämättömiä kansalaisia. EU lahjoi näitä uusia kuluttajia runsailla tuilla. Euroopan ja Yhdysvaltojen teollisuustuotanto, erityisesti aseteollisuus sai lisää kuluttajia.

Katolinen kirkko tuki natsi-Saksaa ja natsi-Eurooppaa. Nyt kirkkoa tarvitaan kapitalismin tilkkeeksi.

EU:n uusi komissio keskittää voimia eurooppalaisen elämäntavan vahvistamiseen. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on ollut alakynnessä kuluttamiseen verrattuna. Voittaako kapitalismi kirkolla kuorrutettuna vai näemmekö kehityksen kohti rikollisella rahanluonnilla rikastumisen tuomitsemista ja tasaveroisen ihmisyyden ja aidon demokratian nousua.

Sosialismin ei pitänytkään kehittyä orjanomistusyhteiskunnan pohjalle vaan kehityskulkuna kapitalismin jälkeen. EU on lähes täydellinen sopimuksiin pohjautuva este sosiaalisen oikeudenmukaisuuden synnyttämiselle.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha-Pekka Raeste, rahan luominen, kapitalismi, sosiaalinen oikeudenmukaisuus, kommunismi, sosialismi, EU

Valtamedia on vaarallinen lapsille ja nuorille

Maanantai 8.4.2019 klo 14.08 - Pirkko Turpeinen-Saari

Lapsille ja nuorille opetetaan kotona ja koulussa oikeudenmukaisuutta. Lapsia kehotetaan lukemaan sanomalehtiä ja seuraamaan aikaansa. Yläasteella YK:n merkitys vakauden ja oikeudenmukaisuuden tuojana maailmaan tulee tutuksi.

Ristiriita opetettujen ihanteiden ja valtamedian kuvaaman kansainvälisten tapahtumien totuudenmukaisuuden välillä on räikeä. Valtamedia kuvaa tapahtumat arvovapaina prosesseina, joiden kytkökset YK:n periaatteisiin jäävät puuttumaan. Tapahtumien osanottajamaiden toimien laillisuuden kuvaus kansainvälisten lakien viitekehyksessä puuttuu täysin.

Tiedotusvälineistä Yle:n odottaisi käyttävän keskusteluohjelmissaan kansainvälisten lakien asiantuntijoita. Mutta ei. He käyttävät paikan päällä ehkä sattumalta olevia ihmisiä, jotka kuvailevat mitä ympärillään näkevät, mutta eivät tunne taustalla vaikuttavaa suurvaltojen peliä. 

Monet kriisit on sunniteltu Yhdysvaltojen Pentagonin uumenissa kuten kenraali Wesley Clark kuvasi: Me tulemme sotimaan seuraavaksi seuraavassa 7 maassa, luetellen Jugoslavian jälkeen Afganistanin, Irakin, Libyan, Syyrian, Iranin. Valloitettavissa ja ryöstettävissä maissa on yleensä öljyä tai muita arvokkaista raaka-aineita.

Ylikansallisen pääoman intressejä huomioon ottavan Bilderberg-säätiön kokouksissa saa esimakua tulevista tapahtumista. Jo 2010 luvun puolivälissä kokouksessa esiteltiin kuinka Syyria hajotetaan Jugoslavian tapaan: presidentti pakotetaan luopumaan virasta, perustuslaki kumotaan (herrat Perthes ja Feldman esittelivät asian kokouksessa).

Sitten Syyrian sodan aloittaminen näyteltiin mielenosoittajien ja diktatoorisen hallinnon eskaloituvana konfliktina. Osa tapahtumien osanottajista luuli asioiden olevan sitä, miltä niiden haluttiin näyttävän. Suunnittelijat olivat valmistelleet jokaisen seuraavan näytöksen sekä niihin osallistuvien jihadistijoukkojen rahoituksen.

Ketä tämä tilanne palvelee.

Se palvelee Yhdysvaltoja NATO-liittolaisineen, joiden toimintatapa perustuu lahjomiseen, taloudelliseen kiristykseen, sotilaalliseen voimaan ja propagandaan.

Viitaten edellisiin blogeihini, sen jälkeen kun Stubbin ja Sipilän hallitukset ovat valmistelleet ja pystyttäneet Suomeen valtiollisen media-sensuurin, koko valtamedia ja kustannustalot ovat yhdenmukaistaneet tiedonvälityksen NATO-yhteensopivaksi yhteistyössä NATO:n hybridikeskuksen kanssa.

Viimeisten kolmenkymmenen vuoden ajan presidentti Mauno Koiviston vihaama NATO-propaganda on soluttautunut kaikkiin Suomen tiedostusvälineisiin ja kustantamoihin Yle:stä Helsingin Sanomiin ja Kansan Uutisiin.

Otan kaksi esimerkkiä viime päiviltä. Toinen on Helsingin Sanomien kuukausiliitteen laaja selostus Syyriasta ja toinen on Kansan Uutisten "20v sitten" Miljoonan murhenäytelmä Kosovossa- otsikolla varustettu uutispätkä.

Sami Sillanpään "Erkin eläkepäivät" -artikkeli Syyriasta on monipuolinen kuvaus Syyrian tapahtumista suomalaisen Syyriassa asuvan  Kettusen-pariskunnan silmin. Sillanpää on yleensä maltillinen raportoija. NATO-propaganda ei ole päällekäyvää ja moni asia on häivytetty rivien väleihin ja lyhyisiin toteamuksiin.

Kokonaisuus on yllämainitsemani arkikuvauksen kaltainen. Sodan aloitus ja diktaattorimainen hallitsija ovat propagandan perusasioita. Presidentti Assadin kuuluminen alawiitti-uskontoryhmään mainitaan, mutta ei sitä, että maa on sekulaarinen, eli maalla ei ole valtionuskontoa.Ehkä, kuten parlamentaarisissa maissa yleensä, kirjoittaja voisi mainita mitä puolueita Syyrian parlamentissa on edustettuina. Ne ovat poliittisia puolueita eikä uskontopuolueita.

Samoin perusasioina voisi mainita, että Syyriassa koulunkäynti ja terveydenhuolto ovat ilmaisia. Lisäksi 2000-luvulla Syyria otti vastaan 1,5 miljoonaa Yhdysvaltojen sodan Irakista ulos ajamaa pakolaista sen lisäksi, että sillä oli jo entuudestaan 0,5 miljoonaa Israelin ulosajamaa palestiinalais-pakolaista.

Sitten Sillanpää menee vahvasti propagandan puolelle. Hän kuvaa kuinka vuonna 2013 "Eräänä aamuyönä Itä-Ghoutassa ihmisiä tukehtui kouristellen. Uhreja saattoi olla yli tuhat, iso osa siviilejä. YK-tutkijoiden mukaan todisteet viittasivat Syyrian asevoimien sariinikaasuun, mutta Assadin hallinto kiisti syyllisyytensä".

Tosiasiassa YK-tutkijat olivat nopeasti paikalla ja Carla del Ponte sanoi jo aluksi epäilevänsä, että kaasuhyökkäys on kapinallisten tekemä. Eräs paikalla ollut silminnäkijä, nunna, lähetti samansuuntaisen raportin YK:hon. Tarkemmissa tutkimuksissa yhdysvaltalaisessa MIT-yliopistossa todettiin teknisten tutkimusten perusteella, että kaasuisku ei ollut voinut tulla hallituksen puolelta.

Suomen Yle:n edellinen uutispäätoimittaja Atte Jääskeläinen totesi Yle:n Venäjään liittyvien uutisten olevan aina tasapuolisia. Hän kertoi vaativansa, että jokaisen Venäjää koskevan uutisen perään uutisen lukijan on hökäistävä "Venäjä kiistää", siten uutisesta tulee objektiivinen!

Kansan Uutiset vuorostaan otsikoi: "Miljoonan murhenäytelmä Kosovossa". "Jugoslavian raa'at hajoamissodat huipentuivat kosovolaisten ahdinkoon ja NATO:n Jugoslaviaan kohdistamiin pommituksiin keväällä1999. Serbijoukkojen vainoissa yli miljoona Kosovon 1,8 miljoonasta asukkaasta oli pakolaisina tai kodittomina Kosovon rajojen sisäpuolella."

Ylläoleva on NATO-propagandaa puhtaimmillaan. Serbijoukot eivät vainonneet kosovolaisia. Heitä vainosivat KLA:n albaani mafia/terroristijoukot, jotka USA poisti terroristien listalta vasta 1998, kun se huomasi, että heistä saa NATO:n jalkaväen matkalla Jugoslavian sotilaalliseen haltuunottoon ja miehitykseen.

Koko 1990-luvun Kosovon albaanit pyrkivät rauhanomaisin keinon Rugovan johdolla muodostamaan etnisesti puhtaan albaanivallan Kosovoon.

Kosovo on kuulunut keskiajalta lähtien Serbiaan. Toisen maailmansodan aikana Kosovo oli fasistisen Italian miehittämä ja albaanit vainosivat serbejä, joita kerättiin keskitysleireihin ja tapettiin kuten myös fasistisessa Kroatiassa.

1990-luvulla albaanijohtajat estivät albaaneja osallistumasta valtiollisiin vaaleihin, joihin monikansallisen liittovaltion johto luonnollisesti toivoi väestön osallistuvan.Heitä myös kiellettiin työskentelemästä valtion viroissa kuten lääkäreinä, opettajina tai poliiseina. Työttömyys albaanien keskuudessa luonnollisesti nousi.

Albaaneja kiellettiin omien johtajien toimesta käyttämästä valtion terveydenhuoltopalveluja tai käymästä valtion rahoittamia kouluja. Sen sijaan heille perustettiin rinnakkainen melko heikkotasoinen koulujärjestelmä ja rinnakkainen terveydenhuoltojärjestelmä.

KLA-albaaniterroristijärjestö voimistui ja oli osa Albanian mafiaa. Muun muassa nykyinen Kosovon presidentti johti pahamaineista väkivaltaista Drenica-mafiaryhmää, joka syyllistyi elin- ja huumekauppaan.

Yhdysvallat ja muut keskeiset NATO-maat kouluttivat ja aseistivat KLA-joukkoja.Jugoslavian  liittovaltion poliisi pyrki lopettamaan terrori-iskut siviilejä kohtaan. Iskujen kohteina olivat serbipoliisit ja serbien kanssa hyvin toimeen tulevat albaanit.

Yhdysvallat ja NATO-maat olivat odottaneet mahdollisuutta vallata loputkin Jugoslaviasta. Kun Jugoslavian hallitus ei suostunut koko maan NATO-miehitykseen, NATO aloitti USA:n presidentin päätöksellä koko Jugoslavian laittomat pommitukset.

Kansan Uutisten kuvaamat pakolaisvirrat lähtivät liikkeelle pommitusten alettua. Asiasta on kuukausikohtaiset tilastot.

Pommitusten päätyttyä Yhdysvallat alkoi rakentaa valtavaa sotilastukikohtaa Kosovoon, Serbian maalle, koska YK oli päätöksellään 1244 julistanut Kosovon olevan osa Serbiaa, ennen sen NATO-miehitystä ja sen aikana. NATO:n läsnollessa alkoivat serbien pogromit jälleen kuten toisen maailmansodan aikana. 150 ortodoksikirkkoa ja useita keskiajalta peräisin oleva luostareita poltettiin maan tasalle albaanien tanssiessa läpi yön ympärillä.Kymmeniä tuhansia serbien koteja poltettiin tai otettiin haltuun. Sadat tuhannet maltilliset albaanit ja serbit pakenivat Belgradiin tai asuvat edelleen tilapäiskonteissa.

Entisen Jugoslavian alueella elävät ovat kaikki Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten, myös EU:n,  vallanhalun uhreja. Toivottavasti tuo yksinapainen maailmanvalta lakeijoineen saadaan loppumaan.

Kuinka lapset ja nuoret voidaan päästää lukemaan tai katsomaan Suomen oikeistolaisen valtion sensuroimaa valtamediaa. Sensuurin ovat rakentaneet kokoomus, ultraliberaali keskusta ja siniset, joiden yhteistyö on koordinoitu USA/EU-NATO-hybridikeskuksen kanssa. Kansainvälisistä asioista raportoitaessa tuskin mikään on totta. On traagista todeta, että Kansan Uutiset on täysin integroitunut tuohon todellisuuteen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: HESA:n kuukausiliite, Kansan Uutiset, NATO-propaganda, totuus, oikeudenmukaisuus, kansainväliset lait.lasten mielen manipulointi

Jutta Urpilainen-este vasemmiston nousulle

Tiistai 4.8.2009 klo 11.15 - Pirkko Turpeinen - Saari

Antti Kalliomäki avasi mm Uutispäivä Demarissa 3.8.2009 julkaistulla puheenvuorollaan tulpan, joka oli ollut vasemmiston voimakkaan toiminnan virran esteenä. Kalliomäen kädenojennus koski kaikkia sellaisia voimia, jotka kykenevät yhteistyöhön oikeudenmukaisen kohtelun ja turvallisen elämän takaamiseksi kaikille.On selvää, että vain selkein yksinkertaisin sanoin ilmaistulla johdonmukaisella ja pitkäjänteisellä rehellisellä ja ymmärrettävällä toiminnalla puolueet voivat saada muuhun kuin harhautukseen pohjautuvaa kannatusta.

Kokoomuksen ja tällä hetkellä myös Keskustan kannatus pohjautuu taitavaan sanamagiaan ja totuuden peittelyyn, jotka estävät kansalaisia saamasta selville mihin näiden puolueiden yhteistoiminta johtaa. Osittain korruptoitunut rahasta riippuvainen tiedonvälitys tukee tätä totuuden peittelyä.

Tarvittiin kuitenkin kaupallinen Helsingin Sanomat paljastamaan 4.8. se, mistä johtuu, että Kalliomäen tavoittelema linjaus saattaa olla "unelma".

Jutta Urpilainen tapaa puhua unelmista. Kovan paikan tai normaalin poliittisen tilanteen tullen unelmat saavat jäädä ja vallanhalu pääsee voitolle. Mikäli Helsingin Sanomien haastattelu pitää paikkansa Jutta Urpilainen on valmis yhteistyöhön kokoomuksen kanssa, jos vain hallitusohjelmasta voidaan sopia. Saman on tuonut esille Guzenina-Richardsson. Miapetra Kumpula-Natri kokee ilmeisesti Kalliomäen esityksen marginalisoitumisena. 

 SDP:n puheenjohtajana on poliitikko, joka ei käsitä kuinka pitkä ja perusteellinen, huolellista ja henkilökohtaista kansalaisten lähestymistä vaativa työ on edessä, jotta kansalaiset pystyvät avaamaan silmänsä, tunteensa ja tietoisuutensa siihen missä yhteiskunnassamme tällä hetkellä ollaan menossa.

SDP:n viimeinen puoluekokous vielä uskoi, että mielikuvapolitiikalla kannatus vielä nousee. Se valitsi puheenjohtajan tyydyttämään porvarillisia, mielikuviin ja huonoon itsetuntoon perustuvia tahoja.Ei ymmärretty, että porvarilliset puolueet suurine rahoineen hoitavat mielikuvamainonnan moninverroin demareita paremmin.

Puolueen puheenjohtaja on keulakuva ja symboli. Jos hän toistuvasti on muiden voimavaroja kuluttava, nolostuttava aidon oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvokehityksen jarru on hänen ymmärrettävä tehdä siitä johtopäätöksiä.On ymmärrettävä, että pinnallisella opportunismilla on nykyisessä kansainvälisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa rasistiset ja jopa fasistiset piirteet ovat voimistumassa, katastrofaaliset seuraukset. Myös SDP:n puheenjohtajan on valittava onko hän oikeudenmukaisuuden lisäämisen vai vähentämisen puolella! Molempia ei voi olla.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: opportunismi, oikeudenmukaisuus, aatteellisuus

Venäjällä on pitkät perinteet kansainvälisen rauhan edistäjänä

Tiistai 23.12.2008 klo 7.50 - Pirkko Turpeinen - Saari

Viimeisin Venäjän aloite kansainvälisen turvallisuuden ja rauhan edistämiseksi ETYJin kokouksessa Helsingissä on johdonmukainen jatko sen aikaisemmille varsin  tuloksellisille aloitteille, joista ensimmäinen oli v. 1899 pidetty Haagin kansainvälinen rauhan kongressi. Tuon Haagin kongressin aloitteentekijänä oli tuolloinen Venäjän ulkoministeri Mihail Nikolajevits Muravyov. Kolme kuukautta kestäneeseen Haagin ensimmäiseen kv rauhankongressiin osallistui 26 maata, joiden neuvottelujen pyrkimyksenä oli luoda standardeja kv konfliktien ratkaisuun ja kieltää tiettyjä aseteknologian muotoja kuten ilmapommitukset ja kemialliset aseet.

Osallistuin tuon ensimmäisen Haagin rauhankokouksen satavuotisjuhlakokoukseen Suomen lääkäreiden sosiaalinen vastuu järjestön edustajana. Järjestö on osa kv Lääkärit ilman rajoja järjestöä, joka on myös palkittu Nobelin rauhan palkinnolla.

Tuossa valtavassa 100-vuotisjuhlakongressissa Haagissa liikuttavinta oli nähdä harmaahapsisia todella pitkään rauhantyöhön osallistuneita ilosilmäisiä konkareita eri puolilta maailmaa. Kofi Annan, Arundathy Roy, Desmond Tutu rinnallaan nämä kansalaisaktivistit. Vaikuttavin oli video, jossa kuvattiin yhdysvaltalaisen papin ja entisen Vietnaminsodan veteraanin nostattamaa kansanliikettä Georgian osavaltiossa sijaitsevan Etelä-Amerikan sotilasdiktaattoreita kouluttaneen oppilaitoksen lopettamiseksi.Tuossa oppilaitoksessa oli koulutettu keskeiset murhiin , kidutuksiin ja kaikenlaiseen vallankäyttön toimensa perustaneet henkilöt. Videossa kuvattiin kuinka nimilista oli hankittu, kuinka pappi aluksi kiipesi oppilaitoksen vieressä olevaan puuhun ja huusi megafoniin tietojaan. Kuinka vuodesta toiseen joukko ihmisiä pyrki saamaan kongressin lopettamaan oppilaitoksen toiminnan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rauhanprosessit, pitkäjänteisyys, kansainvälinen oikeudenmukaisuus

Suomen terveydenhuolto voisi oppia Espanjasta

Torstai 10.7.2008 klo 10.24 - Pirkko Turpeinen-Saari

Suomalaista terveydenhuoltoa kehutaan edulliseksi ja tehokkaaksi.Edullisuus pohjautuu merkittävältä osin muita yhtä kehittyneitä markkinatalouksia huonompaan palkkatasoon.Viimeisten kymmenen vuoden aikana palvelutasossa on tapahtunut korjaamattomalta tuntuva romahdus vaikka maksullisten palvelujen osuutta on lisätty ja mm terveyskeskusmaksut on otettu käyttöön.

Espanjassa terveyden ja sairaanhoito on ilmaista. Terveyskeskuksen omalääkäri vastaa potilaansa kokonaishoidosta. Terveyskeskuksessa on lastentautien ja gynekologian erikoislääkäripalvelut sekä laboratorio ja röntgen. Potilaan sairauden vaatiessa terveyskeskuksen tieto-taidon ylittäviä tutkimuksia tai toimenpiteitä omalääkäri lähettää potilaansa erikoislääkärille, kiireellisyyden mukaisessa aikataulussa.Vakavalta näyttävässä ihomuutoksessa ihotautilääkäri tapaa potilaan parin päivän sisällä ja kirurgista toimenpidettä edellytettäessä kirurgin samoin muutaman viikon sisällä. Silmälasien uusimista varten odotusaika voi olla muutaman kuukauden mutta seuraavana vuonna potilas tietää varata ajan hyvissä ajoin, jolloin vastaanotto järjestyy tasan vuoden kuluttua edellisestä jos esimerkiksi silmänpainetta tulee seurata vuosittain.Potilas on koko ajan yhteistyössä omalääkärinsä kanssa, jonka kanssa voi myös keskustella muiden hoitojen kulusta.

Espanjassa on myös yksityislääkäreitä ja yksityisiä sairaaloita.Yksityislääkärin palkkiot ja sairaalakustannukset potilas maksaa kaikki itse. Myöskään yksityislääkärin määräämistä lääkkeistä potilas ei saa sairausvakuutuskorvausta.Yksityislääkäreitä käyttävät ja niitä todennäköisesti haluavat henkilöt ottavat vakuutuksen, jolla kustantavat yksityiset lääkäri- ja sairaalapalvelut.

Espanjan talouden veturissa Cataloniassa n. 20 % väestöstä on ottanut yksityisen vakuutuksen, muualla Espanjassa ei näin ole.

Asuin Espanjassa viisi vuotta n. 30.000 asukkaan kaupungissa Barcelonan talousalueella. Omalääkärin vastaanoton sain kuten muutkin tarvittaessa 1 vrk varoitusajalla.Terveydenhoitajien ja omalääkäreiden tiivis yhteistyö vierekkäisissä huoneissa synnytti mielekkään työnjaon ja jatkuvan konsultaation mahdollisuuden.Laboratoriossakäynti ajan sai 15min tarkkuudella aamuisin.

Helsingin kaupunginvaltuustossa ja HUS in hallituksessa koin, että työntekijöiden arkikokemus ei pääse päätöksentekoon. Ongelmia pyritään liiaksi ratkaisemaan organisaatiomuutoksilla, joita suunnittelevat koko ikänsä hallinnossa työskennelleet henkilöt todellisten asiantuntijoiden sijasta.Kokonaisvastuun merkitystä ei nähdä vaan turvaudutaan kunnallisten palvelujen yksityistämiseen (yliopistollistamiseen)asiakaslähtöisyyden sijasta.

Potilas on psykkinen fyysinen ja sosiaalinen kokonaisuus, jonka turvallisuudentunne  ja tunne oikeudenmukaisesta kohtelusta terveydenhuollossa on kaikkein tärkeintä. Terveysturvallisuutta ei voi lisätä pelkällä yksityissektorin laajentamisella.Yksityissektori voi hankkia kalliita laitteita loputtomiin mutta niille tarvitaan tarvitsijoita, jotka kaikki tutkimukset maksavat. Jos tutkimukset eivät ole osa harkittua kokonaisuutta ovat ne turhia.Tämän ylellisyyden maksamme verovaroista perusterveydenhuollon palveluja karsimalla.

Helsinkiläisenä katson, että Helsingin kaupungin omat terveyspalvelut ovat lähinnä kaupunkilaisten arkea ja niitä kehittämällä ja monipuolistamalla Espanjan malliin saadaan inhimillinen terveyden-sairaan-ja kotihoitopalvelut.Helsingssä on työlleen omistautuneita viisaita pitkän linjan terveyskeskuslääkäreitä, sairaala- ja kotihoidonlääkäreitä.Jotta he voivat rakentaa hyvän yhteistyöverkoston missä potilas kulloinkin sijaitseekin on heillä oltava myös vastuu ja valtakunnallisella tasolla lainsäädäntöteitse taattu oikeus toimia potilaan kokonaisedun hyväksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: omalääkäri, oikeudenmukaisuus, ilmainen terveydenhuolto