Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Helsingin Sanomien Kuuba-pääkirjoitus peräisin Valkoisesta talosta?

Tiistai 14.1.2014 klo 10.44 - Pirkko Turpeinen-Saari

Jo lastenlastenkin takia on pakko puuttua Helsingin Sanomien yksisilmäiseen pääkirjoitukseen "Kuuba tarvitsee houkuttimia".

HeSa kertoo EU:lla olleen jo 20v ajan yhtenäinen linjaus suhteessa Kuubaan.Moniarvoisen demokratian kehittämistä, ihmisoikeuksien kunnioittamista ja elintason kohottamista!

Siirtomaavallan ylemmyydellä Helsingin Sanomat tulkitsee EU:n hyväntekeväisyysasennetta Kuubaan.

Ei Kuuba tarvitse almuja vaan oikeutta. Helsingin Sanomat ei tiedä, että kaikki maapallon maat, myös jokainen EU-maa, lukuunottamatta Yhdysvaltoja ja Israelia ovat vuosikymmenien ajan vaatineet YK:ssa Yhdysvaltoja lopettamaan Kuuban taloussaarron.Yhdysvallat on estänyt kaikin keinoin Kuubaa kehittymästä omien kuubalaisten arvojen pohjalta.Yhdysvallat on pakottanut muut maat sopeutumaan omaan taloussaartoonsa uhkailemalla boikotoida niitä maita, jotka tekisivät kauppaa Kuuban kanssa.

Kuubalaisia arvoja ovat olleet ilmainen koulutus yliopisto-opiskelu mukaanluettuna, ilmainen terveydenhuolto, subventoidut elintarvikkeet ja asuminen.Vielä kolme vuotta sitten jokaisen kuubalaisen palkka oli sama, riippumatta siitä oliko hän lääkäri vai siivooja.Tärkein arvo on ollut Yhdysvaltojen pakkovallasta huolimatta solidaarisuus. Solidaarisuus toisia kuubalaisia kohtaan mutta myös solidaarisuus kehittyviä maita kohtaan.Kuubalaiset ovat rientäneet opettamaan nicaragualaisia lukemaan ja sadat lääkärit ovat auttaneet Etelä-Afrikan terveydenhuollossa.

Helsingin Sanomat ei nykyisessä yltiökapitalismin ilmapiirissä kykene näkemään eikä kokemaan miltä keskinäinen solidaarisuus tuntuu. Miltä tuntuu kun jakaminen ja toisten auttaminen on tärkeämpää kuin raha ja tavara.

Kuubalaiset ovat lukutaitoisempia kuin taloussaartoa käyttävä Yhdysvallat. Kuuban lapsikuolleisuus on alhaisempi kuin Yhdysvaltojen lapsikuolleisuus.Ehkä pääkirjoitustoimittaja voisi tehdä ajatuskokeen, minkälainen maa Suomi olisi, jos millään maalla ei olisi 60 vuoteen ollut oikeutta käydä kauppaa Suomen kanssa.Jos presidenttejä olisi jatkvasti yritetty murhata tuon talouspakotteisiin turvautuvan vallankäyttäjän toimesta.

Helsingin Sanomat ei pysty näkemään ultrakapitalismin tunkeutumista yhteiskuntaamme. Björn Wahlroos ja Alexander Stubb ovat tuon suuntauksen keskeiset markkinamiehet.

Sen jälkeen kun pankit on pelastettu verorahoilla, Stubb alkaa markkinoida USA:n ja EU:n kauppa-ja investointisopimusta, jossa yksityistetylle oikeusjärjestelmälle suotaisiin mahdollisuus haastaa valtiot omaan oikeuteensa mikäli joillakin valtion toimenpiteillä haitattaisiin yritysten voittoja.Siis veronmaksajat pantaisiin maksumiehiksi. Toisaalla hallitus siirtää varoja kaikelle yhteiskunnan kehitykselle tärkeästä yliopistojen ja tutkimuslaitosten perustutkimuksesta kahden ministeriön omaan käyttöön, rahastoksi. Tämän rahaston hallinnoinnin Wahlroos yksityistäisi, jolloin veronmaksajien rahoja myös tältä osin siirrettäisiin pois demokratian ulottuvilta.

Helsingin Sanomat valtakunnan päälehtenä ei näytä tarkastelevan yhteiskunnan ilmiöitä demokratian ja kansalaisyhteiskunnan näkökulmasta. Tämän hetkinen arvoiltaan oikeistolainen EU ei ole alunperin propagoidun rauhan tavoitteen mukainen EU. Sen sijaan sen monet jäsenmaat ovat moraalittoman veronkierron mahdollistajia ja taloudellisen voitontavoittelun symboleita.Keskeiseksi arvoksi on rauhan sijasta tullut yhtenäinen talousalue, jonka sisällä vauraammat EU-maat sekä Yhdysvallat voivat hallita infrastruktuuria ja edistää ultrakapitalismia mahdollisimman laajalle. Helsingin Sanomat tukee yksipuolisella ja harhaanjohtavalla Kuuba-pääkirjoituksellaan arvoja, joiden johdonmukainen toteuttaminen purkaa demokratian ja aidon ihmisyyden lopullisesti.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Wahlroos, Stubb, Helsingin Sanomat, Kuuba, EU, talouspakotteet, inhimillisyys, kansallinen itsemäärääminen,

Björn Wahlroosin uskontunnustus

Sunnuntai 12.2.2012 klo 9.56 - Pirkko Turpeinen-Saari

Tänään 12.2.2012 Björn Wahlroos mainitsee Helsingin Sanomien haastattelussa ihmiskäsityksensä pohjaavan uskomukseen ihmisen synnynnäisestä ahneudesta ja itsekkyydestä. Moni jakaa hänen käsityksensä ja perustaa sille myös poliittisen viitekehyksensä. Aikuisen uskomuksiin ja uskontopohjaisiin käsityksiin todellisuudesta on vaikea vaikuttaa.On myös joukko ihmisiä, joiden käsitykset todellisuudesta perustuvat luovaan ajatteluun ja eläytyvään havainnointiin.

Antropologit ovat kuvanneet "sivistyksen" tavoittamattomissa olevia heimoja, joiden synnynnäinen käyttäytyminen on eläytyvää, epäitsekästä ja perustuu luovaan yhteistyöhön. (Sörensen esim) Vasta länsimaisen hierarkisen koulujärjestelmän ja rahan tulo yhteisöön tuhoaa sen nopeasti. Toisin sanoen ihminen on syntyessään luova, mutta yleensä kuolee kopiona. Lasten- ja nuorisopsykiatrinen kokemukseni tukee tätä käsitystä.

Björn Wahlroos kuvaa erinomaisesti Saksan pankkien ja Merkelin osuutta Euroopan kriisissä. Moni meistä on ollut jo 2010 sitä mieltä, että Suomen ei pitäisi osallistua Saksan pankkien pelastamiseen. Mutta miten tähän mielipiteeseen suhtauduttiin? Koko Suomen Europarlamenttiryhmä, puolueista riippumatta nousi takajaloilleen vaatimaan Suomelta "solidaarisuutta" Kreikkaa kohtaan. Suomen city-kepulainen pääministeri Mari Kiviniemi matkusti oikein paikan päälle tukemaan Merkeliä todeten olevansa kaikesta Merkelin kanssa samaa mieltä. Suomen tiedotusvälineet kirjoittivat lähinnä Kiviniemen vaatetuksesta ja siitä kuinka hyvin hän puhuu saksaa. Suomalaiset eivät ole vapautuneet historiastaan, joka on aina edellyttänyt alistumista Saksan tahtoon.

Tietämys pankkitoiminnasta ja sen lainalaisuuksista ei tee ihmisestä eläytyvää tai empaattista ihmistä. Suomen koulujärjestelmä kasvattaa tietäviä yksilöitä luovien empaattisten nuorten sijaan. Maamme ongelmien ratkaisu edellyttää kuitenkin nuorten luovuuden käytössäoloa. Luovuus ja luovat työyhteisöt vapauttavat aitoon tuottavuuteen. Itsenäisyys on sitä, että ajattelee ja tuntee itse sekä tekee ratkaisunsa tältä pohjalta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Wahlroos, Helsingin Sanomat, itsekkyys, Merkel, Euroopan kriisi