Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Suomen eliitti ja Kosovon albaanit

Maanantai 6.1.2020 klo 16.20 - Pirkko Turpeinen-Saari

Mikä selittää sen, että suomalaiset poliitikot, media tai kulttuurieliitti ei ole ollut tietävinäänkään serbien kohtalosta Kosovon albaaniterroristien ja pommitusten jälkeen albaaninaapureiden väkivallan ja etnisen puhdistuksen kohteena?

Toisen maailmansodan aikana Kosovon albaanit yhteistyössä fasistisen Italian ja Albanian joukkojen kanssa sulkivat serbejä ja juutalaisia keskitysleireille. Vuonna 1944 Himmlerin avulla luotiin kaksi muslimi-Waffen-SS-divisioonaa, joista toinen oli albanialainen 21.Waffen-vuoristodivisioona Scanderberg.

Suomi toimi samaan aikaan liitossa natsi-Saksan kanssa. Joukko suomalaisia toimi myös Saksan Waffen-SS-joukoissa. C.G.Mannerheim perusti Suomen miehittämään Itä-Karjalaan keskitysleirejä venäläisille siviileille.

1990-luvulla kroaattien pyrkiessä puhdistamaan Kroatian serbeistä holokaustin kieltäjän presidentti Tudjmanin johdolla "niin, että heistä ei jää jälkeäkään" Kosovon albaanit vuorostaan halusivat suoran toiminnan avulla ja kieltäytymällä vaaleista muodostaa tuohon Serbian maakuntaan itsenäisen, etnisesti puhtaan albaani-Kosovon.

Eräänä suoran toiminnan menetelmänä oli vihamielinen, suorastaan rasistinen suhtautuminen serbeihin ja Jugoslavian liittovaltioon, jossa oli serbienemmistö. Albaanijohto kielsi kaiken yhteistyön valtion kanssa. Albaaneja, jotka osallistuivat vaaleihin tai jotka toimivat valtion viroissa opettajina, lääkäreinä, tehtaissa tai kaivoksissa syrjittiin ja vainottiin albaanijohdolle lojaalien asukkaiden toimesta.

Yhdysvaltojen ja Saksan intresseissä oli ottaa haltuun koko Serbia ja rakentaa alueelle Yhdysvaltojen sotilastukikohta. Koska presidentti Slobodan Milosevic ja Jugoslavian liittovaltio eivät tähän suostuneet, NATO-maat pommittivat aluetta 78 vrk Kosovon albaanien toimiessa NATO:n jalkaväkenä. Albaanijohto uskoi saavuttavansa etnisesti puhtaan, itsenäisen Kosovon NATO-maiden avulla.

Pommitusten alkuun mennessä 50 serbipoliisia oli murhattu. Satoja serbejä ja serbeille lojaaleja albaaneja oli kidnapattu elinkauppaa varten. KLA-terroristien johtajat olivat väkivaltaisia albanialaisten rikollisryhmien johtajia, useat Interpolin etsittyjen luetteloissa.

Pommitukset päättyivät YK:n päätökseen 1244, jonka mukaan Kosovoon tulee NATO-miehitys turvaamaan kaikkien kansanryhmien turvallisuutta, hallintoa johtaa YK. Kosovo pysyy osana Serbiaa.

Pommitukset päättyivät kesäkuun 10. päivänä 1999.

Jugoslavian ulkoministeri Zivadin Jovanovicin mukaan syyskuun 1999 loppuun mennessä oli tehty 8500 rikosta serbejä kohtaan, 400 serbisiviiliä oli tapettu, 500 kidnapattu, 600 haavoittunut. Albaanit olivat ottaneet väkivaltaisesti haltuunsa 50 000 serbien taloa tai huoneistoa.

NATO:n KFOR-joukkojen saapumisen jälkeen Kosovon albaaniterroristit olivat polttaneet 2 miljoonaa kirjaa paikallisissa kirjastoissa. Ne on tuhottu KFOR:n valvovan silmän alla. Polttoroviot muistuttivat toisen maailmansodan natsiajasta.

Vajaan puolentoista kuukauden aikana pommitusten päätyttyä 31 serbien ortodoksikirkkoa oli vandalisoitu tai tuhottu. NATO ei pidättänyt yhtäkään epäiltyä. Monet näistä kirkoista olivat peräisin keskiajalta. Djakovican Pyhän kolminaisuuden katedraali tuhottiin albaanien juhliessa ympärillä läpi yön. Syksyyn mennessä 80 kirkkoa tai luostaria oli tuhottu.

Vuoden 1999 loppuun mennessä 330 000 serbiä, romania, valtiolle lojaalia albaania ja muita vähemmistöjä oli paennut Kosovosta.

Suomalaisilla on ollut erinomainen näköalapaikka Kosovoon. Presidentti Ahtisaari oli Kosovon tulevaisuutta suunnittelevan työryhmän puheenjohtaja. Harri Holkeri vuorostaan oli YK:n pääsihteeri erityisedustaja, eli korkein virkamies Kosovossa 2003-2004.

Holkerin hallintokaudella maaliskuun 17.-19. 2004 tapahtuivat erittäin hyvin suunnitellut, koko Kosovon alueen kattavat serbien pogromit. Noiden kahden vuorokauden aikana 35 muinaista serbialaista ortodoksikirkkoa ja luostaria tuhottiin, poltettiin tai vaurioitettiin. 935 serbien taloa ja kymmenen julkista laitosta, koulua, terveyskeskusta tai postia ryöstettiin, poltettiin tai vaurioitettiin pahoin sekä suoritettiin 4012 serbin etninen puhdistus kuudesta kaupungista ja yhdeksästä kylästä.

Islamististen albaanien etninen ja uskonnollinen riehuminen ortodoksisia serbejä kohtaan sai tapahtua ilman että albanialainen poliisi olisi yrittänyt estää sitä tai olisi auttanut hyökkäyksen kohteeksi joutuneita.

Kansainväliset KFOR-joukot eivät myöskään tehneet mitään toteuttaakseen tehtäväänsä Kosovossa- paitsi auttoivat etnisessä puhdistuksessa siirtämällä serbit pysyvästi pois kotiseudultaan albaanijoukkioiden kynsistä. Serbit joutuivat asumaan kotiensa sijaan parakeissa ja konteissa ympärillään jatkuva fyysisen ja psyykkisen vainon ilmapiiri. Albaaniasukkaat sallivat lastensa kivittävän ja terrorisoivan serbiperheitä, joiden jäsenet pelkäsivät astua ulos asumuksistaan.

Psykiatrina joudun pakosta päivittäin miettimään, mistä tämä julkisuudessa näkyvien suomalaisten tunneköyhyys juontaa. Jo yhden suomalaisen keskiaikaisen kivikirkon tuho olisi katastrofi. Kosovossa tähän mennessä on tuhottu 150.

Suomen keskitysleireistä ei puhuta. Samaan aikaan, kesällä 1942 kun Mannerheimin suunnittelemilla Petroskoin keskitysleireillä kuoli 500 henkeä kuukaudessa, Helsingin kaupunki juhli Mannerheimia nimeämällä pääkatunsa, Heikinkadun, Mannerheimintieksi.

Mannerheimille alettiin 1950-luvulla suunnitella ratsastajapatsasta, joka vahvisti itsetutkistelun sijaan rasismin ja vainon kieltämistä.

Kosovossa myös pystytettiin patsas.Presidentti Hashim Thaci, lempinimeltään Käärme, senaattori Dick Martyn mukaan väkivaltaisen albaanimafia Drenican johtaja, pystytytti patsaan Yhdysvaltojen presidentti Bill Clintoillen, jonka johdolla Jugoslavian hajottaminen ja haltuunotto saatettiin loppuun. Pommituksiin tyytyväiset albaanit, juhlivat joka vuosi pommitusten aloittamista.

Suomen eliitin ja Kosovon albaanien yhteisymmärrys sai ilmaisunsa myös vuoden 2019 Finlandia-palkintojen jaossa. Serbejä rasistisin sävyin kuvaava teos Bolla sai palkinnon.

Helsingin kirjastojen kaunokirjallisuuden toiseksi eniten tilattu kirja on juuri Bolla. Tietokirjallisuudessa vuorostaan Jessika Aron Putinin trollit, joka heijastellee rasistista suhtautumista Venäjään ja Venäjään myönteisesti suhtautuviin suomalaisiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: natsi-liittolaisuus, keskitysleirit, rasismi, serbit, venäläiset, demokratia

Suomessa asuvien venäläisten mediankäyttö ja Suomen kokonaisturvallisuus

Maanantai 29.2.2016 klo 10.16 - Pirkko Turpeinen-Saari

Helsingin Sanomat referoi Itä-Suomen yliopiston tutkimusta Suomessa asuvien venäläisten mediankäytön vaikutuksesta Suomen kokonaisturvallisuuteen. Venäjän median ja Suomen median tiedonvälityksen sisällön erilaisuuden koetaan voivan vaikuttaa kielteisesti Suomen kokonaisturvallisuuteen. Lähtöoletus ilmeisesti on se, että Suomen media puhuu totta ja Venäjän media johtaa venäläisiä harhaan. Siten venäläisen tiedon omaksuminen johtaisi Suomen turvallisuusuhan kasvuun. Artikkelissa huokaistaan helpotuksesta koska Yle on alkanut lähettää venäjänkielisiä uutisia.

Olen seurannut erityisesti Yhdysvalloissa asuessani sikäläisiä uutisia. Nykyisin seuraan valikoivasti joitakin yhdysvaltalaisia nettilehtiä ja tilaan the Nationia. The New York Review of Books on muuttunut viime vuosina enkä tuhlaa siihen enää aikaani. Democracy now TV-kanava ja John Batchelor show'n prof. Steven Cohenin haastattelut ovat mielestäni rehellisyyteen pyrkiviä ja demokratiaa tukevia yhdysvaltalaisia tietolähteitä jokamiehelle.

Espanjassa asuessani seurasin BBC:tä sekä tilasin belgialaista De Morgen päivälehteä ja luin El Pais'ia. Jos El Pais'ia vertaa Helsingin Sanomiin se on kulttuurisesti ja sivistyksellisesti HeSa:n yläpuolella. De Morgen on 15 vuodessa kaupallistunut eikä siinä ole enää kuin satunnaisesti sille aiemmin tyypillistä tutkivan journalismin otetta.

Aljazeera oli lähtölaukauksensa jälkeen erinomainen. Sen tiedonvälitys kuvasi globaalin vallankäytön näkökulmasta yksityiskohtia eri puolilla maailmaa. Sillä oli erinomainen paikallistuntemusta omaava toimittajaverkosto. Tämä erinomaisuus rapisi sen jälkeen kun ensimmäinen palestiinalainen, luova ja lahjakas toimitusjohtaja joutui väistymään. "Arabikeväästä" lähtien uutisvälitys on politisoitunut myötäilemään qatarilaisen omistajan sunnimieltymyksiä. Globaalin vallankäytön näkökulma on myös katoamassa Aljazeeran päästyä USA:n markkinoille.

BBC vuorostaan hätkähdytti Irakin sodan alkaessa menollaan valtion edellyttämään sodan myötäilyn virtaan. Kanava tuntuu teknokraattiselta ja uutisten sisältö heijastaa lännen valtamediaa. Uutisista puuttuvat CNN:n markkinamieltymykset, mutta kanavan ideologisuus tuntuu puuduttavalta.

Viimeiset vuodet olen seurannut rinnakkain Russia Today:ta ja Aljazeeraa. Yle-uutiset on vastenmielinen välttämättömyys. Russia Today:n, nykyisin RT:n seuraaminen on välttämättömyys jotta saa kokonaiskuvan maailman tapahtumista. RT:n uutisissa käytetään tietolähteinä asiantuntijoita, joiden taustasta voi päätellä miten niihin suhtautuu. Suomen Yle käyttää asiantuntijoina enimmäkseen omia toimittajiaan, jolloin objektiivisuuden voi heittää romukoppaan. Uutiset ovat harhaanjohtavia, vailla kokonaisnäkemystä jota suomalaisille ei ilmeisesti halutakkaan esittää.

Suomen tiedonvälityksen todellisuus paljastui eduskunnan järjestämässä disinformaatio -panelissa, jossa edustettuina olivat HeSa:n päätoimittaja Kaius Niemi, Yle-uutisten vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen ja ulkoministeriön tiedotuspäällikkö. Atte Jääskeläinen antoi kysymykseen objektiivisesta tiedonvälityksestä vaikuttavan todistuksen. Hän kertoi vaativansa jokaiseen Ukraina-uutiseen tai väitteeseen loppuun tokaisun: Venäjä kiistää! Panelin omahyväisyys ja vallankäytön tuoma oman oikeassaolemisen oikeutus oli huikeaa.

Yhdysvaltojen kongressi on lailla mahdollistanut sodan aloittamisen Venäjää vastaan. Presidentti Obaman ei tarvitse enää uudelleen pyytää valtuutusta siihen. Yhdysvallat on paitsi puolustusministerinsä, myös NATO:n Euroopan joukkojen komentajansa suulla julistanut Venäjän päävihollisekseen. Se on asettanut talouspakotteet Venäjälle ja edellyttänyt EU:n myös asettavan sellaiset huolimatta niiden vahingollisista vaikutuksista useisiin EU-maihin, erityisesti Suomeen.

Venäjä ei ole julistanut edes vihaavansa Yhdysvaltoja tai sen presidenttiä. Se on ainoastaan, presidentti Putinin 2007 Münchenin puheesta lähtien, edellyttänyt, että kaikki maat ovat tasa-arvoisia ja että myös - siis myös Venäjän intressit ja turvallisuusuhat on otettava huomioon.

Ukrainan väkivaltaisesta vallankaappauksesta lähtien Suomen media on 100 -prosenttisesti asemoitunut Yhdysvaltojen ja EU:n pyrkimysten tukijaksi, ovat ne pyrkimykset minkälaisia tahansa. Suomen media ei ole sanallakaan kertonut suomalaisille tai venäläisille mitään Yhdysvaltojen roolista Ukrainan tilanteessa. Mielenkiintoista kyllä hollantilaiset oman mediansa varassa ja hallituksen propagandasta riippumatta ovat vaatinut saada äänestä Ukrainan ja EU:n assosiaatiosopimuksesta.

Suomessa asuvat venäläiset tai suomalaiset eivät tiedä mitään assosiaatiosopimuksen sisällöstä saati siitä, mitä se merkitsisi Suomelle tai EU:lle puhumattakaan Ukrainasta. Hollannin hallitus on yrittänyt vaimentaa, sotilaallisista artikloista puhumisen.

Venäjä elää Yhdysvaltojen ja NATO-EU:n jatkuvan sotapropagandan alaisuudessa. Se on ulottanut NATO-sotavoimansa Venäjän rajoille. Venäjän sisällä Yhdysvaltojen rahoittamat kansalaisjärjestöt ovat yrittäneet nakertaa hallituksen luottamusta levittämällä disinformaatiota.

Suomalaiset toimittajat odottelevat presidentti Putinin aseman heikentymistä.Ne käyttävät Venäjälle asemoituneita yhdysvaltalaisia think-tankeja kuten Carnegie- Moskovaa tietolähteenään. Silmälasit ovat tietenkin "sotalasit".

Jos joku uhkaa sinua sodalla, miten vastaat? On selvää, että ensimmäisenä ei tule mieleen lisätä luottamusta tuota uhkaajaa kohtaan. Suomi on liittynyt isäntämaasopimuksella noiden uhkaajien rintamaan. Pitäisikö Suomessa asuvien venäläisten uskoa itseään vastaan sotimaan valmiiden suomalaisten tiedonvälitystä vai  uhatun isänmaansa tiedonvälitystä.

Minä en ole uhattu enkä uhkaaja. Kokemuksesta voin sanoa, että RT tarjoaa monipuolisen YK:n arvoihin perustuvan tiedonvälityksen. Halutessani uutisia Afrikasta, Etelä-Amerikasta ja Aasiasta seuraan Aljazeeraa, jonka Lähi-Idän uutisiin otan lievän vaimennuksen päälle. Yle-uutisia ja ajankohtaislähetyksiä seuraan säälin ja kauhun tuntein: mitä meille taas syötetään?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen venäläiset, venäläisten mediankäyttö, Suomen kokonaisturvallisuus ja venäläiset Suomessa

Sanavapaus, rasismi ja enemmistön valta

Sunnuntai 18.1.2015 klo 12.11 - Pirkko Turpeinen-Saari

Pariisin terrori-iskun tekijät olivat algerialaistaustaisia miehiä. Heidän käydessään koulua 1980- luvulla Ranskassa, siirtomaavalta oli lain mukaan opetettava myönteisenä. Kahdeksan vuotta kestänyt Algerian itsenäistymissota oli ranskalaisessa kielenkäytössä "järjestyshäiriö". Vasemmisto vaati siirtomaavallan hyväksyvään lakiin muutosta, mutta ei saanut sitä läpi. Lopulta Ranskan presidentti v.2006 pyysi perustuslakituomioistuinta ottamaan asiassa kantaa. Päätökseksi tuli, että asia ei kuulu lailla säädettäväksi vaan se on hallinnollinen kysymys.

Tuntuisi selvältä, että ilmapiirissä, jossa väestön enemmistö kokee alistavan asenteen tiettyä kansanryhmää kohtaan luonnollisena, alistetun ryhmän pyhiin asioihin kohdistettu pilkka olisi erityisen vauriottavaa. Ylemmyyttään luonnolisena pitävä kansanosa ei huomaa asenteessaan mitään vikaa, koska se on luonnollinen. 

Suomessa lestadiolaisia, helluntailaisia ja ateistisia lapsia on voitu pilkata niin opettajien kuin lasten toimesta. Sitä on pidetty luonnollisena. Seimikuvaelma on itsestään selvyys, sen kyseenalaistaminen on koettu luonnottomaksi.

Helsingin Sanomien Laura Saarikoski kuvaa 18.1. laajassa artikkelissaan mustien asemaa Yhdysvalloissa. Hän matkaa mustan 71-vuotiaan Annie Pearl Averyn kanssa katsomaan elokuvaa, joka kertoo mustien kansalaisoikeusmarssista äänioikeutetuksi rekisteröitymisen puolesta 1965. Tapahtumat huipentuivat Selman kaupungin Edmund Pettusin sillalla, jossa poliisi otti mielenosoittajat vastaan pampuin, ruoskin ja asein. Tapahtumaa kutsutaan verisunnuntaiksi. Pohjoisesta tulleita mustien puolustajia tapettiin, mm. kaksi valkoista opiskelijaa murhattiin.

Vaikka Selman kaupungin asukkaat ovat valtaosin nykyisin mustia, silta on edelleen Edmund Pettusin silta. Prikaatikenraali Edmund Pettus kuului mustia lynkkaavan Ku-Klux-Klanin johtoon. Ehkä syy siihen, että sillan niemeä ei ole muutettu, johtuu mustien huonosta itsetunnosta. Avery pohtii mustien ongelman olevan siinä, että "yhteytemme omaan historiaamme on katkennut. Emme tiedä mistä tulemme, ja meillä on siksi huono itsetunto. Ajattelemme, ettei meille oikeastaan kuulu parempaa."

Suomessa Helsingin kaupunki nimesi 1942 Heikikadun Mannerheimintieksi. Syyskuun 14. päivänä 1939 Akateeminen Karjalaseura oli julistanut: "Nyt on aika iskeä. Sotilaittemme uljas sankarihenki ja päällystömme henkinen ylivoimaisuus oppimattoman ja sivistymättömän ryssäläispäällystön rinnalla. Voittomme on varma. Kohta tulee hetki, jolloin emme enää taistele yksin."

Kesällä 1941 Mannerheim oli määrännyt Neuvostoliiton Itä-Karjalan miehitetyllä alueella karjalaisille ja venäläisille siviileille henkilökortit. Karjalaa puhuville vihreät ja venäjää puhuville punaiset. Venäläiset määrättiin sijoitettavaksi keskitysleireihin. Vuonna 1942, jolloin Mannerheim sai kunnianosoituksena pääkaupungin valtakadun nimitetyksi omalle nimelleen, 3516 siviiliä kuoli suomalaisten pystyttämillä keskitysleireillä. Samaan aikaan kun Olga Mihailovna määrättiin keskitysleirillä lopettamaan seitsemän kuukauden ikäisten vauvojensa imettäminen ja liukuminen kuolemaan, Mannerheim antoi 10.5.1942 päiväkäskyllä vapaudenristin kaikille Suomen äideille kollektiivisesti.

Tämä päiväkäsky Suomen äideille koristaa edelleen useiden Suomen kirkkojen seiniä, samoin kuin useissa Suomen kaupungeissa kansalaiset asuvat Mannerheimintiellä, kuten kesäisin minäkin.

Vaikuttava osa Suomen sivistyneistöä koki asiat kuten Akateeminen Karjala-seura. Rasismi venäläisiä kohtaan oli ylevöitetty osaksi suomalaisen sivistyneistön identiteettiä.

Voisiko olla niin, että nykyinen Suomen median järjettömyyden asteen ylittänyt Putin-viha ja Venäjä-vastaisuus, jota myös eduskunta myötäilee voisi liittyä osittain siihen, että venäläiset eivät ole algerialaisia eivätkä USA:n mustia. Venäläiset ovat itsenäisiä ja heillä on hyvä itsetunto. Se herättää Yhdysvaltojen valtaa myötäilevässä mediassa raivoa, jota ei pelkkä vahvemman myötäily tyynnytä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mannerheim, Venäläiset, Pariisin terroristi-isku, sanavapaus, rasismi, siirtomaavalta, orjuus