Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10, 10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Yhdessä sopiminen vai vastakkainasettelu

Maanantai 21.9.2015 klo 17:36 - Pirkko Turpeinen-Saari

Viime viikon mielenilmauksen ympärillä on ollut paljon puhetta Suomelle tyypillisestä sopimisen kulttuurista. Sipilän porvarihallitus on astunut yksipuolisten pakkolakien kannalle, mikä monen mielestä rikkoo hyväksi koetut toimintatavat.

Onko Suomi todella yhteistyön yhteiskunta? Ulkopolitiikassa nykyisen presidentin aikana on siirrytty suoran konfrontaation ja sotapolitiikan aikaan suhteessa naapurimaahamme Venäjään. Ensimmäisessä mieleeni jääneessä kohtaamisessa presidentti Niinistö suhtautui yliopistolla puheen pitäneeseen venäläiseen kenraaliin objektina, alentuen. "Olette pitänyt puheen".. Niinistö opetti paheksuen, julkisesti TV-kameroiden edessä. Samoin vuotuisessa ulkopolittisessa laajaa julkisuutta saavassa Kultaranta-seminaarissa 2015 hän läksytti Venäjän edustajaa Kudrinia " kuulinko oikein"... Siis venäläiset eivät ole tasaveroisia subjekteja omine mielipiteineen ja taustoineen. Seuraavaksi presidentti esti Venäjän parlamentin puhemiehen pääsyn ETYK-juhlaseminaariin, mutta otti vastaan samalla viikolla vastaavaa arvoa edustavan USA:n Boehnerin Yhdysvaltojen laivaston vieraillessa Etelä-satamassa ja USA:n sotilasoittokunnan konsertoidessa Suomenlinnan kirkossa.

Muistan elävästi TV-n vaalihaastattelun, jossa haastattelija tivasi NATO:sta. "Älkää yrittäkö työntää NATO:a kurkustani alas" kiivaili Niinistö muka tuohtuneena jättäen yleisölle sen käsityksen, että hän ei ainakaan toimisi suomalaisten tahtoa vastaan. Kuitenkin jo syksyllä 2014 hän paikalla ollen valvoi kun puolustusvoimien komentaja allekirjoitti NATO:n kanssa isäntämaasopimuksen suomalaisten selän takana. Sopimusta ei ollut edes käännetty suomenkielelle.

Ulkopolitiikkaan nähden voidaan sanoa, että Suomi on tehnyt täydellisen käännöksen rauhan ja yhteistyön politiikasta kaikkien maiden kanssa. Suomi on siirtynyt tiiviiseen liittoon USA:n ja sen johtaman NATO:n kanssa, joka jo määritelmän mukaisesti suhtautuu vihamielisesti paitsi Venäjään myös kaikkiin sellaisiin maihin, jotka eivät alistu USA:n väkivaltaan perustuvaan toimintatapaan. Presidentti Niinistö edellytti puoluejohtajille pitämässään puhuttelussa että neljän tärkeimmän asian joukossa olivat puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa ja hyvät suhteet Yhdysvaltoihin. Molemmat merkitsevät kielteistä painotusta suhteessa Venäjään Suomen oman puolustuspoliittisen painotuksen ohella.

Presidentti Niinistön kaudella vahvistunut doktriini edellyttää Venäjän vastaisen propagandan voimistumista mediassa. Median on syötettävä kansalaisille paikkansa pitämätöntä todellisuutta. Venäjä leimataan uhkaksi koska se ei antanut Yhdysvaltojen ottaa haltuunsa Krimillä sijaitsevaa Venäjän Sevastopolin sotilastukikohtaa. Yhdysvaltojen 800 sotilastukikohtaa takaa sen sotilasmahdin maapallolla. USA:lla on edelleen Saksassa 174 tukialuetta/tukikohtaa, joista eräs toimii USA:n suorittamien lennokkimurhien keskeisenä solmukohtana. Suomi on liittynyt Saksan ja muiden USA:n sotilaallisten alusmaiden rinnalle osallistumaan jatkuvan sodan logiikkaan. Se edellyttää tosiasioiden salaamista ja korvaamista propagandalla. Suomen suurimmat tiedotusvälineet Helsingin Sanomat ja Yle-uutiset toimivat ihailtavan aukottomasti tuon sotadoktriinin palvelijoina.

Entä sitten sisäpolitiikka. Takaavatko ammattijärjestöt sopimisen kulttuurin laajemminkin suomalaisessa yhteiskunnassa porvarillisen hallituksen sanelupolitiikasta huolimatta. Pääministeri Sipilän väitetään uhkailleen, että EU-komissio alistaa Suomen talouden itselleen, ellei Suomessa toimita hallituksen tahdon mukaan. Suomen hallituksen jäsen Olli Rehn on tottunut viemään komission pakkotoimia käytäntöön. Siten komission toimintatavat lienevät oikeaksi koetut myös Sipilän hallituksessa.

Ammattijärjestöt eivät ole näyttäneet kykenevänsä olemaan johdonmukaisia globaalilla tasolla. Työehtosopimusneuvottelut käsittelevät sinänsä yksittäisten työntekijöiden oikeuksien kannalta merkittäviä asioita. Ammattijärjestöillä olisi kuitenkin myös kansainvälistä joukkovoimaa, jos se niin tahtoisi. Ylikansallisen pääoman valtaa ei yksittäinen työntekijä, liitto tai ammattijärjestöjen liitto pysty kumoamaan. Yksittäiset kansalaiset kuuluivat he sitten ammattiliittoihin tai eivät odottaisivat, että ammattijärjestöt olisivat myös laajemmin demokratian kannalla. Tämän kanssa on ristiriidassa se, että ammattijärjestöt eivät käsittääkseni ole tuominneet TTIP-hanketta.

TPP ja TTIP niin kutsutuilla kauppa- ja investointisopimuksilla on tarkoitus paitsi tuhota demokratiaa ja valtioiden oikeutta puolustaa niiden luontoa ja kansalaisten päätöksenteko-oikeutta, myös vahingoittaa tiettyjä sopimusten ulkopuolella olevia valtioita. Vain erilaisten järjestöjen kansainvälisellä yhteistyöllä näiden sopimusten voimaantulo voidaan estää.

Liittoutumalla Yhdysvaltojen ja NATO:n kanssa liittoudutaan haluamaan pahaa kaikille muille maille. Yhdysvaltalaisten vasemmistointellektuellien mielestä presidentti Obama on osoittautunut Kissingeriä ja Brezinskiäkin julmemmaksi ja vallanhaluisemmaksi globaalipoliitikoksi.

Ulkopoliittisten valintojen seurauksena ihmisten mieliin on hahmottunut todellisuus, jota seuraten äänestäjiä voidaan johtaa harhaan. Todellinen demokratia ja yhdessäsopiminen perustuu siihen, että yksilöt tietävät mikä on totta. Jos ihmiset tietäisivät enemmän todellisuudesta he eivät alistuisi nykyiseen vihan ja ylikansallisen pääoman hallitsemaan poliittiseen päätöksentekoon.

Tätä totuutta Britannian työväenpuolueen uusi puheenjohtaja Jeremy Corbyn ja Kreikan entinen valtiovarainministeri Giannis Varoufakis ovat yrittäneet raottaa. Suomalaisilla on pitkä matka pakkovallasta todelliseen yhdessäsopimiseen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SAK, Sipilän pakkolait, sisäpolitiikka, ulkopolitiikka, presidentti Niinistö, USA:n sotapolitiikka, yhdessäsopimisen yhteiskunta y

Onko Yhdysvallat oligarkia vai demokratia?

Tiistai 3.6.2014 klo 12:15 - Pirkko Turpeinen-Saari

"The Nation" raportoi 7.5. 2014 kuinka FED:in pääjohtaja Janet Yellen oli kuukausi sitten Yhdysvaltojen senaatin kuultavana. Virginian osavaltion senaattori Bernie Sanders asetti hänen vastattavakseen kysymyksen, jonka johdanto kuului:

"Yhdysvalloissa ylin 1% omistaa 38% Yhdysvaltojen varallisuudesta. Alin 60% omistaa 2,3%. Yksi perhe, Waltonin perhe omistaa yli 140miljardia; enemmän siis kuin koko alin 40% yhteensä. Viimeaikoina miljonäärien ja miljardöörien määrä on kasvanut samalla kun Yhdysvaltojen lapsiköyhyys on suurempi kuin missään muussa teollistuneessa maassa. Viime vuosina, huolimatta Obaman "rajoittavista" toimista, esimerkiksi Kochin veljesten varallisuus on kasvanut 12 miljardia yhden vuoden aikana. Tuloilla mitattuna 95 prosenttia uusista tässä maassa aikaansaaduista tuloista on mennyt ylimmälle yhdelle prosentille.

Sen jälkeen Sanders viittasi Martin Gilensin ja Benjamin Pagen akateemiseen julkaisuun, jossa osoitetaan, että talouseliitillä ja liike-elämän intressiryhmillä on merkittävää riippumatonta vaikutusvaltaa Yhdysvaltojen hallituksen politiikkaan kun taas joukkopohjaisilla intressiryhmillä  ja keskivertokansalaisilla on vähän tai ei lainkaan vaikutusta.

Tämä vaikuttaa oligarkialta."

Sen jälkeen Sanders kysyi Yelleniltä: "Mikä on arvionne? Ottaen huomioon miljardöörien ja heidän poliittisten edustajiensa omaaman vaikutusvallan, olemmeko vielä kapitalistinen demokratia vai olemmeko siirtyneet oligarkiseen yhteiskuntamuotoon, jossa käsittämättömän suuri taloudellinen ja poliittiinen valta on miljardööriluokan käsissä?"

Yellen myönsi eriarvoisuuden kasvun trendin ja koki sen huolestuttavana mainiten mahdollisuuden yhteiskunnallisen rauhattomuuden voimistumiseen eriarvoisuuden kasvun myötä.

Ei hätää.

Yhdysvaltojen hallitus on varautunut sisäisiin levottomuuksiin. TV:n katsojat ovat tulleet vakuuttuneiksi Yhdysvaltalaisten poliisien toimintavalmiudesta mielenosoittajien kohtelussa. Tom Dispatch raportoi artikkelissaan kuinka Yhdysvalloissa poliiseilla on jopa maakuntatasolla  Afganistanin sodan peruja ohjuksen kestäviä panssaroituja autoja käytössään samoinkuin luoteja monen maailmansodan tarpeiden määrä. Kirjoittaja jäi ihmettelemään mihin yliopistokampuksilla tarvitaan ohjuksen kestäviä poliisiautoja.

Eräät suomalaiset kokoomuspoliitikot ovat valmiita sotilaallisen valmiuden nostamiseen heidän kanssaan samoja yhteiskunnallisia arvoja edustavan USA-johtoisen NATO:n kanssa. Voiko edellämainittu Virginialaisen senaattorin kuvaama yhteiskuntajärjestys olla se, jota suomalaiset toivovat itselleen? Ovatko USA:n vallankäyttäjien arvot suomalaisille läheisimmät?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: USA:n oligarkia, Kokoomus, NATO, senaattori Bernie Sanders, FED:in Janet Yellen, miljonäärien valta, lapsiköyhyys, rikkaiden vaikutusvalta valtioon, eriarvoisuus, yhteiskuntarauha

Miksi Suomi on jäljessä Ruotsista

Perjantai 30.8.2013 klo 11:40 - Pirkko Turpeinen-Saari

Suomen erottaa Ruotsista kolme merkittävää kestävyysvajeeseen liittyvää seikkaa.

Suomi muuttui viimeisten vuosikymmenten aikana kotiäitiyhteiskunnaksi. Pienten lasten äideistä alle 50% on työelämässä kun sen sijaan Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa yli 80%. Ero työvoiman määrässä ja verotuloissa on valtava.Kotiäitien kyvyt ja taidot jäävät jälkeen muiden Pohjoismaiden työssäkäyvien naisten kyvyistä.

Toiseksi kansainvälinen kilpailukyky edellyttää suurten globaalissa käytössä olevien kielten taitoa. Suuri osa suomalaisista päätyy pelkän suomenkielentaitajiksi kun niin ruotsi kuin englanti jää heikoksi.Ruotsiin verrattuna suomalaisten kansainvälinen kielitaito on surkea.Sen seurauksena kyky ottaa selvää kansaivälisillä kielillä kirjoitetusta kirjallisuudesta tai vaikkapa netistä on suunnattomasti heikompi kuin Ruotsissa. Kyky ja kiinnostus analysoida kansainvälisen politiikan, kaupan ja tieteen alojen tekstejä on heikkoa. Toisin sanoen yleissivistys jää kansalliselle tasolle.

Kolmanneksi Suomen työelämässä on n.350 000 alkoholistia vailla hoitoa. Varsinaista hoitoa ei ole. Vai mitä on sanottava siitä, että Ruotsissa alkoholistien raittiuteen kuntouttavia Minnesota-hoitopaikkoja on 3000 Suomen tyytyessä 50:een. Suomalaiset alkoholistisairaat on jätetty diagnosoimatta ja myös hoitamatta. Alkoholitutkijat puhuvat alkoholin suurkuluttajista ikäänkuin alkoholismisairautta ei olisi. Ei alkoholismi ole tahdonalaista suurkulutusta eikä pelkkää tavan aikeuttamaa riippuvuutta. Alkoholismi on perinnöllinen sairaus, jonka hoitona on täydellinen alkoholinkäytöstä pidättäytyminen.

Suomessa alkoholisteja, suurkuluttajia ja rappioalkoholisteja pyöritetään samassa huoltomyllyssä, joka antaa kuntoutumisprosentiksi alle 2%. Samaan aikaan Minnesota-hoidon tulokset lähentelevät 90%. Ruotsi ja muut Pohjoismaat käyttävät lähes ainoastaan Minnesota-hoitoa.

Neljäs kestävyysvajetta lisäävä tekijä on suomalainen media. Suurin osa toimittajista näyttää mukavuudenhalussaan raportoivan mieluummin panimoteollisuuden etua ajavia teemoja ja mielipiteitä sen sijaan, että kiinnittäisi huomiota siihen, että tämän päivän mukavuus on muutaman vuoden kuluttua kallis sairaus.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kestävyysvaje, kotiäitiyhteiskunta, pakkoruotsi, alkoholistien hoito

Onko luokkayhteiskunta täällä?

Keskiviikko 14.12.2011 klo 11:24 - Pirkko Turpeinen-Saari

Nyt on oikein tilastoin osoitettu kuinka köyhät suomalaiset kuolevat nuorempina kuin varakkaat.

Piittaamattomuus työväestöstä oli viime vuosisadan alussa lakeihin kirjattu. Kunnallisvaaleissa äänestää saivat vain ne, joilla oli omaisuutta ja taloudellista valtaa. Osittain lukutaidottomien ja kirjoitustaidottomien maatyöläisten, ompelijoiden ja palvelijoiden henki ei ollut arvokas. He olivat välineitä rikkauksien keräämisessä niille, joilla rahaa oli jo ennestään.

Helsingin Sanomat kysyy viime sunnuntain numerossaan, onko Suomi edelleen luokkayhteiskunta. Kuten huomataan, eriarvoistavat mekanismit sisältyvät rakenteisiin; terveydenhuoltoon, koulutukseen ja verotukseen, jotka tuottavat saman lopputuloksen kun aikanaan lain sallima poliittisen demokratian puutekin.

Lisääntyvä itsekkyys, kilpailu ja narsistiset käyttäytymismallit voimistavat rakenteisiin liittyvää kieltämiseksi kutsuttua puolustusmekanismia.

Kieltäminen on kehityksellisesti varhainen psykologinen puolustusmekanismi, joka tekee mahdolliseksi elää omassa todellisuudessa riippumatta muiden kokemasta todellisuudesta.Oma terveys, oma siivousapu,oma hyvä lähiö täyttävät tajunnan. Varakkaat ovat edustamiensa, rahankäyttöön tottuneiden puolueiden avulla pystyneet rakentamaan varakkaiden linnakkeen, johon eivät köyhien äänet kuulu. Siellä linnakkeessa eläytyminen rajoittuu omiin perheenjäseniin ja kotieläimiin. Eläytyminen kanssaihmiseen on torjuttu.

Yhdysvalloissa rikkaiden puuttuva tai äärimmäisen vähäinen verotus on ollut tosiasia jo Reaganin ajoilta lähtien. Suomessa Kokoomus ajaa voimakkaasti varakkaiden etuoikeuksia. Jäämme odottamaan virtuaalikouluja, yksityisiä vankiloita, joissa köyhät vangit nukkuvat kuin sillit suolassa ja vapaata aseiden hallussapitoa, jotka kaikki ovat Yhdysvalloissa vallitsevaa arkipäivää. Tätäkö kohti haluamme mennä?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ennenaikainen kuolema, luokkayhteiskunta,

Kestävyysvaje ja ideologiset esteet

Lauantai 19.11.2011 klo 15:56 - Pirkko Turpeinen-Saari

Suomessa ei tehdä riittävästi tuottavia työtunteja. Tätä puutetta kutsutaan kestävyysvajeeksi. Samat puolueet, jotka päivittelevät kestävyysvajetta ovat hallituksessa ollessaan olleet sitä itse luomassa.     Suomesta on viimeisten 10-20 vuoden aikana luotu kotiäitiyhteiskunta. Nuoret koulutetut aktiiviset naiset on saatu valitsemaan kotiäitiys. Seitsemänkymmentäluvulla lastenpsykiatrit puhuivat vauvojen ikätoverisuhteiden suuresta merkityksestä. Kuinka syvää riippuvuutta yhteen henkilöön ei olisi suotavaa luoda. Riippuvuuden sijaan kuvattiin luovan ja vuorovaikutuksellisen kasvun merkitystä terveen itsetunnon kehittymiseksi. Psykiatrit havaitsevat nyt uutena ilmiönä kotiin hautautuvat nuoret, joita ei millään avulla tunnuta saavan ulos kodeistaan.

Muissa Pohjoismaissa nuoret naiset käyvät työssä ja lapset ovat päivähoidossa. Siten aktiivisia työtunteja ja tuottavuutta syntyy päinvastoin kuin Suomessa.

Sadattuhannet suomalaiset sairastavat alkoholismia. Kuitenkaan Suomessa ei ole saatavilla hoitoa. Ainoa raitistava hoito-ohjelma on Minnesota-hoito, joka kestää kuukauden, jonka jälkeen on vuoden kestävät viikottaiset ryhmätapaamiset potilaan kotipaikkakunnalla.Suomessa on Lapualla 24 hoitopaikkaa ja yksi yksikkö on hiljattain perustettu Naantaliin.

Ruotsissa Minnesota-hoitopaikkoja on 3000. Yhdysvalloissa kaikki alkoholistien hoito on Minnesota-hoitoa, samoin Islannissa. Tanskassa on kymmeniä hoitopaikkoja. Suomessa perinnöllistä alkoholismi-sairautta potevat potilaat tekevät tehottomia työtunteja tai jäävät alkoholismiin liittyvien liitännäissairauksien vuoksi ennenaikaisesti, itseasiassa täysin työkykyisinä, mutta hoitamattomina, eläkkeelle. Tämä hoitoideologisesta väärästä asenteesta johtuva puuttuva alkoholismin hoito Suomessa lisää kestävyysvajeeseen kymmeniätuhansia ellei satojatuhansia aktiivi-iässä olevia henkilöitä. Hoitamaton alkoholismi on suurempi ongelma kuin työttömyys. Kuitenkin valtion varat suunnataan hoitojärjestelmiin, joiden raitistumisprosentti on 1-2%. Minnesota-hoidossa se on lähes 90%

Kolmas suurisuuntainen kestävyysvajetta ylläpitävä ongelma on työelämän psykologinen ilmapiiri. Esimiesten kyvyttömyys johtaa, eläytyä ja kannustaa korvautuu vallankäytöllä. Varsinkin kunnan ja valtion työpaikoissa ilottomuus ja yhteisöllisyyden rapautuminen ovat anteeksiantamattomia. Kunnan ja valtion työpaikkojen olosuhteet ovat demokraattisessa kontrollissa. Siten työyhteisöjen jäsenten tulisi voida kokea tekevänsä työtä yhteisillä verovaroilla kuntalaisten tai kansalaisten hyväksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kotiäitiyhteiskunta, alkoholismi, epäviihtyisyys työelämässä

Nuoret ja väkivalta

Keskiviikko 16.12.2009 klo 17:14 - Pirkko Turpeinen-Saari

Lapset ja nuoret elävät epätodellisessa maailmassa. Totuus ja valhe ovat aikuisten valmistamassa mediassa ja maailmassa saman arvoisia. On mahdotonta tunteilla tunnistaa mikä on totta.

Aikuiset ovat kehittäneet pelien maailman vallitsevaan yhteiskuntaan. Samoin lapsille ja nuorille suunnattuihin voittoa tuottaviin peleihin, joita nuorten odotetaan pelaavan.

Sanamagialla sota on rauhaa ja aseteollisuus puolustusteollisuutta, eriarvoisuus on tasa-arvoa ja eriarvoisuuden lisääminen köyhien puolustamista.

Peleissä lapset ja nuoret voivat rakentaa virtuaalitodelisuuden, jossa elää toista elämää. Eräs parikymppinen tyttö kertoi huomaavansa poikaystävästään jo heti kotiin tullessaan onko hän pelannut. Hän oli psyykkisesti muuttuneessa tilassa pelattuaan. Tämä muutos alkoi tuntua pelottavalta ja tyttö erosi ystävästään.

Onko ihme, että koulun arki on muuttunut entistä ahdistuneemmaksi ja väkivaltaisemmaksi. Oppilaat haahuilevat kukin omassa maailmassaan. Kuinka opettaja voi selvitä koulupäivästä tasapainoisena kun  ylemmältä taholta uhataan lomautuksilla ja työn tehostamisen vaatimuksilla ja samanaikaisesti oppilaat ajautuvat entistä kauemmaksi minkäänlaisesta aidosta tunnevuorovaikutuksesta kännykkäviestittelyn, tietokonepelien, vanhempien ajanpuutteen tai muun ahdingon sävyttämien perheolojen johdosta.

Televisio-ohjelmien väkivalta ja pelien väkivalta tekevät väkivaltaisen toiminnan viihteelliseksi ja arkipäiväiseksi. Jos ainoa mahdollisuus saada televisio, elokuvat ja pelit taloudellisesti kannattavaksi on tuottaa väkivaltaviihdettä voidaanko nuorilta odottaa muuta kuin annetun mallin mukaista käyttäytymistä.

Väkivalta on tehty hauskaksi ja haluttavaksi. Nuoret kertovat viihtyvänsä joukossa, jossa yhtä hakataan. Julkisesta hakkaamisesta on tullut viihdettä, josta kerrotaan muille ja kutsutaan mukaan nauttimaan.

Televisiossa sankarit hakkaavat parhaiten, tappavat parhaiten. Afganistanissa ja Irakissa sankarisotilaat tappavat parhaiten. Maassa makaavat viholliseksi nimetyt " toiset" on parasta ampua tai viedä kidutettavaksi.

Ei väkivalta ole nuorten ongelma. Nuorten väkivalta heijastelee yhteiskuntamme omaa raaistuvaa väkivaltaisuutta, josta nuoria on mahdotonta tempaista erilleen omaksi ratkaistavaksi ongelmakseen. Yhteiskuntamme on peruuttamattomasti muuttunut ylikansallisen taloudellisen väkivaltaisen vallankäytön näyttämöksi, jossa tahtia lyö aseteollisuus ja huumekauppa. Katsokaa kuka valtiomies haluaa muuttaa tätä todella? Näen vain luikertelevia opportunisteja, jotka etsivät milloin mitäkin omaa hyötyään ase- ja öljyteollisuuden lobbareiden sinfoniassa. Narsismi ja väkivalta viettävät juhliaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: virtuaalitodellisuus, väkivaltainen yhteiskunta

Valhe ja moraali

Lauantai 18.7.2009 klo 11:12 - Pirkko Turpeinen-Saari

Kirjoitin pyydetyn artikkelin espanjalaiseen psykiatriseen tieteelliseen julkaisuun, jonka johdannossa totean psykiatrian mahdottoman tehtävän aitojen tuntevien potilaiden hoidossa nyky-yhteiskunnassa. Nykyinen yhteiskunta perustuu sellaiseen henkiseen ja tunteelliseen manipulaatioon, jossa kansalaisen on mahdotonta erottaa valhetta totuudesta. Tällaista yhteiskuntaa pidetään normaalina. Psyykkisesti sairastuva herkkä yksilö on usein aito ja tunteva eikä kestä tätä totuuden ja valheen sekamelskaa, joka heijastuu yhteiskunnassa vallassa olevien tekojen moraalittomuutena ja rikoslain sisältöjen suhteettomuutena ja yksipuolisuutena.

Näitä ajatellessani luen Saimaan norppakuolemista. Saan tietää, että Keskusta on ollut harrastajakalastajien verkkopyynnin jatkamisen vahva tukija. Uhanalainen laji ei Keskustan näin toimivien poliitikkojen arvomaailmassa ole kunnollisen suojelun arvoinen. Puolitotuuksin ja kulisseissa toimien on liu'uttu tilanteeseen, jossa yksi vuosi suojelua on taas menetetty.

Mieleeni tulee toinen uhanalainen laji - ihminen. Kansanedustaja-aikani vuotuinen farssi oli margariiniveron nostaminen. Jotta voita saatiin myytyä, halvemman margariinin hinta tuli veron avulla nostaa voin hinnan tasolle. Niin sydäntauteja estävä jääkaappimargariini kuin kiinteä margariini saivat osakseen kohtuttoman veron.

Jo 50-luvun lopulla oli tieteellisesti todettu öljypohjaisten levitteiden suotuisuus kiinteisiin rasvoihin verrattuna. Maalaisliitto/Keskusta pystyi jarruttamaan kansanterveyden edistämistä vuosikymmeniä. Oli vaikeata kiemurtelematta kuunnella niitä voin terveellisyyttä kehuvia kansanedustajien puheenvuoroja.

Vuosikymmeniä on myös tiedetty maanviljelyn olevan eräs Suomenlahden pahin saastuttaja. Jo kolmekymmentä vuotta sitten eduskunnassa puhuttiin suojavyöhykkeiden välttämättömyydetä Suomenlahden saastumisen estämiseksi. Tehokkaiden toimenpiteiden sijasta syyttävä sormi on käännetty osoittamaan Pietariin, jonka osuus on tärkeä mutta vähemmän merkittävä kuin suomalaisen maanviljelyn osuus. Kun tiedetään suomalaisten kyvyttömyys korjata omia virheitään on ilmeisesti katsottu tehokkaammaksi tukea Pietaria sen osuuden vähentämisessä.

Kaksinaamaisuus,valheet ja puolitotuudet ovat yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa heijastusta yhteiskunnan moraalin tilasta ylipäänsä. Kuitenkin Keskusta näyttää kokoomuksen rinnalla saavuttavan kaikki nyky-yhteiskunnalle tyypilliset toimintatavat.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: norppa, ihminen, yhteiskunta