Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10,
10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Terroristien myrkkykaasuprovokaatio Syyriassa?

Perjantai 23.8.2013 klo 17.01 - Pirkko Turpeinen-Saari

Yhdysvaltojen ja Syyrian fundamentalisti-terroristien yhteistyö ei ole Syyriassa onnistunut aivan yhtä hyvin kuin Jugoslaviassa. YK:n turvaneuvosto ei ole suinpäin syöksynyt vaatimaan ulkopuolista sotilaallista interventiota äskeisen ns kaasuiskun vuoksi vaikka entinen siirtomaaherra Ranska sitä vaatisi.Turvallisuusneuvostossa Venäjä ja Kiina onneksi edellyttävät jonkinlaista objektiivisuutta propagandan sijaan. Tutkimukset tulee suorittaa.

Jugoslaviassa kaikki oli toisin. Yhdysvallat, Saksa ja Turkki osallistuivat fundamentalisti-terroristien salaiseen aseistamiseen. Presidentti Clinton piti CIA:nkin ulkopuolella hoitaessaan salaisia hankkeitaan yhdessä Kroatian ja Bosnian lähettiläidensä kanssa. Ne saivat Alija Izetbegovichin, muslimi-fundamentalistien johtajan tekemään väkivaltaisia kammottavia provokaatioita kuten leipäjono - ja tori-iskut, joissa kuoli kymmeniä Sarajevon asukkaita luvaten NATO:n pommituksia iskujen seurauksena.Mainostoimiston tehokkaasti ohjaama kv tiedonvälitys väitti jokaisen provokaation jälkeen serbien olleen vastuussa vaikka YK:n objektiivisuuteen pyrkivät tutkijat asettivat väitteet kyseenalaiseksi.

Olen nähnyt videon, jolla Alija Izetbegovich puhuu suurelle joukolle puolueensa edustajia kertoen presidentti Clintonin luvanneen pommittaa Bosnian serbejä, jos Srebrenicassa "saadaan" 5000 uhria. Läsnäolijoiden joukossa on Srebrenican puoluetoveri-kaupunginjohtaja, joka kauhistelee piittaamattomuutta Srebrenican asukkaista.

Bosnian sodan ja Jugoslavian pommitusten aikana propaganda oli niin tehokasta, että Yhdysvaltojen ja NATO:n yhteistyö Jugoslavian hajoittamiseksi onnistui ja syylliseksi saatiin leimattua serbit.Yhdysvallat liittolaisineen harjoittivat KLA:n Kosovon terroristiarmeijan jäseniä Albanian puolella sekä ajettuaan YK:n tarkkailijat häiritsemästä toimintaa, kouluttivat terroristeja antamaan koordinaatteja NATO:n koneille pommituksen kohteista.

Kanadalainen kenraali Lewis Mc Kenzie, joka oli YK-joukkojen komentajana Sarajevossa, sanoi, että "pommitimme väärää osapuolta". Tästä huolimatta Racksakin lavastetun joukkomurhan todistajaksi löytyi suomalainen asiantuntija, joka ei käynyt paikalla eikä nähnyt ruumiita, mutta silti todisti yhdysvaltalaisen diplomaatin rinnalla kansainväliselle lehdistölle, että kyseessä oli "sotarikos". Presidentti Clinton mainitsikin tämän suomalaisen asiantuntijan nimen perustellessaan Jugoslavian laittomia pommituksia.

Syyrian kohdalla tilanne on kuin toistettu painajainen. Kaasuprovokaatioita on toisensa jälkeen. Kun Carla Ponte, YK:n asiantuntijan roolissa pitää kyseenalaisena sitä, että Syyrian hallitus olisi käyttänyt kemiallisia aseita, kansainvälinen sensaationhakuinen tiedonvälitys ei piittaa todisteista vaan jatkaa propagandaansa. Kun Carla Ponte, Jugoslaviatribunaalin entinen syyttäjä sanoo kirjassaan, että Kosovon johdossa on sotarikollinen, hänen valtiojohtonsa kieltää häntä markkinoimasta kirjaansa.

Yhdysvaltojen ja Israelin tavoite on destabiloida Syyria ja Lähi-Itä omien tarkoitusperiensä vuoksi samalla tavlla kuin Jugoslavian hajoittaminen oli tarkkaan suunniteltu ja toteutettu Yhdysvaltojen taloudellisten ja militarististen tavoitteiden tyydyttämiseksi.

Syyria on ainoa maa, joka on johdonmukaisesti ollut kriittinen Israelin väärää vallankäyttöä kohtaan ja vaatinut oikeudenmukaista kohtelua palesiinalaisille, näyttäen itse hyvää esimerkkiä. Fundamentalisti-terroristit valtasivat rauhallisen palestiinalaisten asuttaman lähiön Damaskoksen liepeillä. Sen palestiinalaiset asukkaat ovat joutuneet taistelemaan saadakseen sen takaisin haltuunsa. Terroristit ovat käyttäneet poltetun maan taktiikkaa. He ovat polttaneet palestiinalaisten kultaakin kalliimmat kodit joutuessaan vetäytymään.

Olisi mielenkiintoista nähdä, milloin suomalainen media alkaa vihdoin kirjoittaa siitä, minkälainen maa Syyria on. Milloin näemme ensimmäisen haastattelun, jossa Syyrian hallituksen edustaja tai sitä lähellä oleva taho tai tavallinen syyrialainen kertoisi mihin Syyria on kehityksessään ollut pyrkimässä. Olemme nyt kuulleet kaksi ja puoli vuotta ns kapinallisten ja terroristien ja heitä tukevien maiden näkemyksiä. Olisiko todellisen tiedon saamisen vuoro?

Luulisi olevan toimittajille älyllisesti tyydyttävää kertoa mahdollisimman objektiivista tietoa tapahtumista. Valitettavasti prof. Martti Koskenniemi on oikeassa sanoessaan, että sodat ovat aina politiikkaa. Kansainväliset lait ja oikeudenmukaisuus saavat väistyä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kaasuisku, Syyria, Bosnia, Yhdysvallat, fundamentalisti-terroristit

EU:n säälittävä ulkopolitikka

Tiistai 23.7.2013 klo 10.07 - Pirkko Turpeinen-Saari

Koska olen psykiatri, en voi sietää tietoista todellisuuden vääristämistä. Ihmisen kyky hahmottaa itseään ja ympäröivää yhteiskuntaa perustuu kykyyn käyttää aitoja tunteita todellisuuden arviointiin.

EU on julistanut Libanonilaisen Hizbollah järjestön "aseellisen siiven" terroristijärjestöksi kaikkine päätökseen littyvine seurausvaikutuksineen. EU on taipunut Israelin ja USA:n painostukseen.

Eräs toinen järjestö hyökkäsi varoittamatta Libanoniin tappaen 1000 ihmistä ja tuhoten maan eteläisen osan infrastruktuurin. Hizbollahin taistelijoiden avulla tämä järjestö joutui vetäytymään. Sama järjestö hyökkäsi puolustuskyvyttömään Gazaan tappaen 1400 ihmistä ja tuhoten infrastruktuurin. Tappaakseen yhden ainoan henkilön, Saleh Shehadinen, joka oli juuri saanut neuvoteltua pitkän tähtäyksen sopimuksen Israelin ja palestiinalaisten välillä, järjestö käytti bunkkeri pommia, joka tappoi Shehadinen perheestä 16 jäsentä sekä tuhosi kaikki kodit 10km säteellä. Tämä järjestö on Israelin armeija.

Syyria antoi 1/2 miljoonalle palestiinan pakolaiselle kansalaisuuden, kodin ja samat kansalaisoikeudet kuin muille syyrialaisille. Syyria tarjosi 1 1/2 miljoonalle Irakin pakolaiselle samoin turvan, koulutuksen ja terveydenhuollon. Terroristijärjestö, joka oli hyökännyt Irakiin tuhoten maan keskiajalle aiheutti köyhdytetyllä uraanilla syöpiä, synnynnäisiä epämuodostumia ja jatkuvan epävarmuuden ja epätoivon tilan miljoonan tapetun irakilaisen lisäksi. Sama järjestö aseisti ja suunnitteli Jugoslavian hajoittamisen tukemalla terroristijärjestöä ja kutsumalla maataan puolustavia laillisen armeijan jäseniä sotarikollisiksi.

Sama järjestö tappaa haluamiaan henkilöitä ilman oikeudenkäyntiä missä maassa tahansa kunnioittamatta valtioiden suvereniteettia. Se vakoilee rajoituksetta ketä tahansa, missäpäin maapalloa tahansa. Tämä järjestö on Yhdysvaltojen armeija ja salaiset palvelut.

EU:n ulkopolitiikka on tukenut näiden terroristijärjestöjen, Israelin ja Yhdysvaltojen armeijoiden, tavoitteita Balkanilla ja Balkanin hajoittamisen jälkiseuraamuksia käsitellessään. Se on tukenut vaikenemalla tai taipumalla näiden terroristijärjestöjen tahtoon, järjestöjen epäinhimillisiä valtapyrkimyksiä Libyassa, Syyriassa, Afganistanissa, Libanonissa ja Israelin miehittämillä alueilla. EU ei ole ulkopolitiikassaan edistänyt rauhaa vaan lisännyt kaaosta. EU:n olisi odottanut kaikkien hienojen demokratiapuheiden perusteella paljastavan kansalaisilleen totuuden terrorismista ja vallankäytöstä.

Yleensä totuus paljastuu 50 vuoden viiveellä, jos sittenkään. Yhdysvaltojen armeija pommitti Kambodiaa 1965 - 1973 presidenttien Lyndon Johnsonin ja Richard Nixonin aikana (Henry Kissingerin ehdotuksesta). Pommituslentoja oli yötä päivää kahdeksan minuutin väliajoin kaikki nuo 8 vuotta. USA:n kongressi kuuli asiasta vasta 1973. Yalen yliopiston julkaisussa on nähtävissä lentojen yksityiskohdat, kartat pommitetuista alueista tiedot saasteista, räjähtämättömistä ammuksista jne. Koko Vietnam myrkytettiin miljoonista vietnamilaisista kuolonuhreista puhumattakaan. Kuka tämän polven nuorista tai vanhemmasta ikäpolvestakaan tietää tai jaksaa välittää näistä kammottavuuksista.

Libanonin, Syyrian. Palestiinan ja Balkanin kohdalla kyse on tästäpäivästä, tämän päivän rikoksista, tämän päivän terrorismista. Kun Israelin hallitus kokoontuu, se nimeää viikottain uusia järjestöjä terroristeiksi, samoin Yhdysvaltojen presidentti (tosin poisti Mandelan terroristien listalta jo muutama vuosi sitten) kokoontuu joka tiistai päättämään keitä tällä viikolla tapetaan lennäkeillä.

Vanhat siirtomaavallat Iso-Britannia ja Hollanti näyttävät määräävän tahdin EU:n ulkopolitiikassa. Nuo maat ajoivat voimakkaimmin Hizbollahin "aseellisen siiven" asettamista terroristilistalle (epäselväksi jääneen Bulgariassa tapahtuneen bussipommi-iskun johdosta). Samaan aikaan nuo maat aseistavat Syyriassa hallitusta vastaan taistelevia terroristijoukkoja. EU:n politiikalla ei tavoitella rauhaa Syyriaan.. Sen sijaan viimeisellä päätöksellä lisätään ristriitoja erityisesti Libanonissa. Kansainvaellukset ja yksittäisten ihmisten hätä saa jatkua. Irakin pakolaisvirtojen jatkeeksi EU on ollut aiheuttamassa Syyrian pakolaisvirran. Tuon virran syntyminen oli alusta lähtien ennakoitavissa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU:n ulkopolitiikka, terrorismi, Israel, USA, Hizbollah, Libanon, Syyria

Propaganda,diplomaattinen tunnustaminen ja identiteetin murskaaminen;uudet sodankäynnin muodot

Maanantai 17.12.2012 klo 13.50 - Pirkko Turpeinen-Saari

Propaganda on nykyisin niin voimakasta, että se pystyy vääristämään kokonaisten kansojen historian.Valheet paljastuvat hitaasti joskus vasta monen sukupolven jälkeen.

Psykiatrille, eläytyminen ja totuuden tietäminen ovat identiteetin peruselementtejä.Propagandalle altistettujen ihmisten kyky eläytyä ositetaan ja kohdennetaan harhaan.Tuorein esimerkki on Syyria.

Yhdysvallat toistaa Syyriassa Jugoslavian hajotussotien menetelmiä. Jugoslaavit ja serbit samoin sekulaariset syyrialaiset valittiin etukäteen syyllisiksi (Yhdysvaltojen maailmanvallan esteiksi).Yhdysvaltojen presidentti Bill Clinton,salaa, aivan muutaman lähipiiriläisensä kanssa, tuki 1990-luvulla Jugoslaviaa hajoittaessaan, vuoden ajan, aseidenvientikiellon vallitessa,laajoja asetoimituksia Iranista, ensin  Kroatian, ja myöhemmin Bosnia Hertsegovinan Tuzlan kautta kroaateille ja fundamentalisti muslimeille.Tuzlasta aseita toimitettiin edelleen mm Srebrenicaan helikoptereilla.

Muslimifundamentalistinen presidentti Alija Izetbegovich oli perustanut puhtaan muslimipuolueen ja 1991 Muslim National Councilin. Sen julkilausumassa todetaan että "serbejä kohdeltaisiin muslimitasavallassa seuraavasti:Jokaisella serbillä olisi 12t työpäivä, heille maksettaisiin 30% vähemmän palkkaa kuin vastaavasta työstä muslimille. Serbit voisivat hankkia ruoka-annoksia tietyistä kaupoista. Serbeillä ei olisi omia puolueita ja jos he eivät tyydy poliittisen elämän sääntöihin, he eivät voi toimia politiikassa eikä äänestää. Serbit ovat tasaveroisia ainoastaan jos he oma-aloitteisesti tulevat otetuiksi muslimi uskon jäseniksi.Hyvä serbi on elävä tottelevainen serbi tai kuollut tottelematon  serbi".

Nämä kannanotot eivät olleet salaisia.Presidentti Clinton valitsi tuettaviksi osapuoliksi ne voimat, jotka olivat omaksuneet fasistisen suhtautumistavan ortodoksi serbeihin.Serbit noudattivat maansa ja kansainvälisiä lakeja. Yhdysvallat ja sen liittolaiset rikkoivat samoja lakeja mielensä mukaan.Serbien suurin "vika"oli se, että heidän todellisuudentajunsa oli "väärä".He luulivat, että lakeja kunnioitetaan, että sanaan voi luottaa.Viimeiseen saakka he eivät halunneet suututtaa yhdysvaltalaisia. He eivät kuitenkaan tienneet, että yhdysvaltalaiset olivat jo kauan sitten pettäneet heidät.

Sarajevon piirityksessä serbit piirittivät kaupunkia, mutta kaupungin sisäpuolella hallitsi Alija Izetbegovich tappaen ja kiduttaen serbejä vankiloissaan, YK:n asiantuntijoiden mukaan tappaen myös kaupungin asukkaita kahdessa toriräjäytyksessä ja leipäjonossa saaden valheellisilla serbeihin kohdistetuilla syytöksillä NATO:n pommittamaan serbejä.Kukaan ei saanut poistua kaupungista.Siten asukkaita, niin serbejä kuin muslimeja käytettiin ihmiskilpinä.

Srebrenican muslimeja ei ollut riisuttu aseista, vaikka näin on propagandassa annettu ymmärtää.Punainen risti ilmoitti sotatilanteessa kadonneiksi 10.000, jota lukua propaganda alkoi pitää kuolleiden lukuna. Tosiasiassa todettuja kuolleita on 2084.Srebrenica myytti syntyi vasta myöhemmin kun tarvittiin jälleen jokin seikka peittämään etninen puhdistus ja kansanmurha, joka ei tapahtunut muslimeille vaan serbeille muutamia viikkoja Srebrenican valtauksen jälkeen. Yhdysvaltojen suunnittelemassa ja kouluttamassa Operation Storm hyökkäyksessä, 250.000 serbiä pakotettiin, kolmessa päivässä, julmalla tavalla pakenemaan kodeistaan nykyisestä Kroatiasta fasistiasuihin pukeutuneiden, julmasti tappavien, kroaattien toimesta. 

Toisen maailmansodan kroaatti-ustasha fasistien ja fundamentalisti muslimien aiheuttamat keskitysleirien kauhut toistuivat, nyt "lännen" tuella.

Bosnian kaiken kärsineille serbeille tarjottiin syyllisen "pahan" leimaa.Sitä voimistettiin "hyvän" "humaanin" lännen tunnustaessa Kroatian ja Bosnia-Hertsegovinan valtiot.Lännen laittomat asetoimitukset,diplomaattiset tunnustukset, henkinen väkivalta jatkui sotien loputtuakin siirtomaavaltaa muistuttavalla Bosnia Hertsegovinan miehityksellä, jossa "kansainvälisellä kuvernöörillä" oli oikeus muuttaa demokraattisesti päätettyjä lakeja ja erottaa virkamiehiä, jotka eivät "lännen"mielestä edistäneet rauhaa.

"Kansainvälinen yhteisö" USA:n johdolla yrittää saada Bosnian serbit omaksumaan heille tarjotun pahuuden identiteetin. Elleivät hyväksy, heitä uhkaillaan taloudellisilla ja poliittisilla seurauksilla.Haagin Jugoslaviatribunaalissa odotetaan kenraali Ratco Mladicin näytösoikeudenkäyntiä.Propaganda on jo sodan aikana osoittanut hänelle hirviön viittaa.Bosnian serbien kohtalo on esimerkki kansakunnan identiteetin murskaamisesta.Heidän kokemansa holokausti toisen maailmansodan aikana kielletään ja heidän oikeutettu taistelunsa maansa ja identiteettinsä puolesta tuomitaan.

Syyrian kapinalliset ovat jo useaan otteeseen julistaneet maahan muslimitasavallan. Turkin suorittamaa armenialaisten kansanmurhaa Syyriaan paenneiden kristittyjen jälkeläiset ovat jo sodan alkuvaiheessa alkaneet muuttaa Armeniaan. Nyt kapinalliset ovat julistaneet tappavansa jokaisen kiinnisaadun Venäjän tai Ukrainan kansalaisen.Nämähän ovat myös ortodokseja. Alawiiteille kapinalliset ovat luvanneet haudan rauhan. Näitä uhkauksia levittävät joukkiot on "lännen" toimesta nimetty "hyviksi" ja diplomaattisella tunnustuksella heidän katsotaan edustavan Syyriaa. Sen sijaan demokraattista poliittista prosessia kannattavat ryhmät maan sisällä, mutta erityisesti demokraattista prosessia tukeva Venäjä on nimetty "pahoiksi".

Diplomaattinen tunnustus aseena näyttää toimivan fasistisia käytäntöjä vahvistavasti.EU liittoutuu todella pimeiden voimien kanssa. USA,Saksa, Ranska ja Britannia ovat taas tutusti sodan lippujen alla. Tätäkö koko Nobelin rauhanpalkinnon saanut EU nyt kaipaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: U SA, Clinton, Venäjä, Syyria, Mladic, Bosnia, jihadismi, Kansakunnan identiteetin murskaaminen, näytösoikeudenkännit, valehtelu,

Al Qaida ja jihadistit Yhdysvaltojen maailmanvallan työkaluina

Perjantai 30.11.2012 klo 16.03 - Pirkko Turpeinen-Saari

Ei ole sattumaa, että siellä missä Yhdysvallat pyrkii lisäämään hegemoniaansa, siellä ovat myös Al Qaida ja jihadistitaistelijat. Kun sekasortoa käytetään tarkoituksellisesti työvälineenä, seurauksena on miljoonien ihmisten pakolaisuus, kodittomuus, turvattomuus ja kaikenlainen hätä.

Afganistanissa Yhdysvallat koulutti ja aseisti 1980-luvulla pyhää sotaa Neuvostoliittoa ja sekulaarisia maanmiehiään vastaan käyviä fundamentalistitaistelijoita, joista tunnetuin oli Osama bin Laden.

Sodan päätyttyä taistelijat siirtyivät Afganistanista Bosniaan, jatkamaan pyhää sotaa nyt maltillisia muslimeja ja ortodoksi-serbejä vastaan.Moni maltillinen muslimi antoi turvan serbinaapurilleen näiden paetessa henkensä edestä.

Presidentti Bush vanhempi ja hänen jälkeensä Bill Clinton antoivat kaiken tukensa Alija Izetbegovicille, fundamentalistiselle Bosnian muslimien johtajalle ja presidentille. Samoin kuin Kroatiassa Clinton myös Bosniassa tuki natsitaustaisia henkilöitä. Alja Izetbegovic oli toisen maailmansodan aikana aktiivinen Waffen SS:n muslimien "Tikari"-ryhmän rekrytoija.SS-Muslimit murhasivat raa'asti ortodoksi-serbejä ja juutalaisia.

Clinton ja läntinen media esittelivät mainostoimistojen ja väritettyjen tietojen avulla Izetbegovicin maltillisena. Kun katson saudi-taistelijan Bosnian metsässä itsestään otattamaa kuvaa, jossa hän roikottaa 23-vuotiaasta serbinuorukaisesta irtileikkaamaansa päätä ja osoittaa sitä puuhun sidotulle päättömälle ruumiille, mietin mitä tiedämme Bosnian sodasta muuta kuin sen mitä valtajournalismin propagandamylly on tuottanut. Seuraavassa kuvassa päitä on kasa.Alija Izetbegovic siunasi eri puolilta maailmaa tulleet mujahideen taistelijat ja otti vastaan heidän paraatinsa.Clinton saapui  myöhemmin Izetbegovicin kuolinvuoteelle.

Itsenäisyyttään ja kotejaan puolustaneet jugoslaavit ja myöhemmin serbit näytettiin syyllisinä. Sen sijaan huume-ja elinkauppaa harjoittavat silmittömiä siviilien murhia tehneet fundamentalistitaistelijat propagoitiin uhreiksi. Ruder-Finn public relations toimisto kunnostautui tässä.

Uuden maailmanjärjestyksen tavoitteena oli pilkkoa Jugoslavia Yhdysvaltojen ja NATO:n intresseihin sidotuiksi pikkuvaltioiksi.Se tapahtui kansallisia ja kansainvälisiä lakeja rikkoen. (Viimeisessä Palestiina-äänestyksessä YK:ssa nähtiin liikuttavalla tavalla kuinka pienet jäännösvaltiot, Yhdysvalloille lojaaleina ja siitä taloudellisesti riippuvaisina, pidättäytyivät ottamasta kantaa,lukuunottamatta Serbiaa, joka äänesti puolesta)

Bosniassa taistelleet ja siellä kouluttamista jatkaneet taistelijat, monet Saudi-Arabian kansalaisia,osa bosnialaisia, osallistuivat niin WTO-iskuihin kuin Madridin junapommi-iskuun ja Lontoon metro-bussi-iskuihin. Myös Osama bin Laden kävi Bosniassa ja hänellä oli Bosnian passi.Mujahideen taistelijoiden tukeminen hyödytti Yhdysvaltojen taloudellisia ja sotilaallisia intressejä Jugoslavian alueella.

Seuraavana Yhdysvallat synnytti sekasorron Irakiin, jatkaa sitä nyt Afganistanissa, Libyassa ja viimeksi Syyriassa. Jokaisessa sodassa jihadistitaistelijat ja al Qaida saavat enenevästi jalansijaa.Siitä huolimatta, että al Qaida on kehoittanut pyhään sotaan al Assadia vastaan Syyriassa, Ranska,Yhdysvallat ja Iso-Britannia NATO-maiden etunenässä, lyöttäytyvät yhteen al Qaidan kanssa ja aseistavat ja tukevat taloudellisesti sitä yhdessä klassisen jihadismin tukijan Saudi Arabian ja sen liittolaisten kanssa, poliittisen ratkaisun sijaan.

Yhdysvaltojen sotatoimia seuraa miljoonien pakolaisten vyöry maasta toiseen, etsimään alkeellista turvaa. Kodittomia serbipakolaisia on edelleen satojatuhansia. Kaksi miljoonaa Irakin ja Palestiinan pakolaista saivat turvan ja sosiaaliset oikeudet Syyriasta, mutta taas on lähdettävä kun Yhdysvaltojen ja entisten siirtomaavaltojen tavoitteena on tuhota Syyria.Ennen turvallisesta Syyriasta vyöryy pakolaisia taas naapurimaihin. Afganistanissa kukaan ei ole turvassa.

Näyttää siltä, että nykyaikana eivät mitkään kansainväliset lait suojele kansoja sodan aloittamiselta, pakolaisuudelta ja murhilta.Toisen maailmansodan päätyttyä, Nürnbergin tuomioissa sodan aloittaminen (crimes against peace) oli useimpien langettavien tuomioiden perusta. Valta on tullut yhä enemmän synonyymiksi oikeuden kanssa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: USA, Afganistan, jihad, Bosnia, Syyria, pakolaisuus

Verilöylyt, propaganda ja kaksinaismoraali

Keskiviikko 30.5.2012 klo 9.49 - Pirkko Turpeinen-Saari

On miellyttävää lukea tasapainoisia todellisuutta kuvaavia analyysejä ristiriitaisista ja vaikeista konflikteista yhdysvaltalaisista The Nationista tai The New York Review of Booksista. Sen jälkeen Helsingin Sanomien ja useiden muiden tiedotusvälineiden tunnistettava propagandistisuus tuntuu vastenmieliseltä.

30.5. Helsingin Sanomien Heikki Aittokoski vertaa Syyrian Houlan verilöylyä Jugoslavian Srebrenicaan. Syynä on ilmeisesti propagandistinen tunnelatauksen synnyttäminen. Houlassa lasten ja perheiden murhat suoritti asejoukkiot, joiden uskonto on sama kuin Syyrian presidentillä. Armeija ei hirmutekoja suorittanut. Srebrenicassa tuhansien ihmisten verilöylyä johti armeijan kenraali. Aljazeera pani vielä paremmaksi yhdistäen Houlaan Srebrenican lisäksi Vietnamin My Lain, jossa Yhdysvaltojen armeija tappoi tuhansia muuten tappamiensa miljoonien lisäksi.

Aittokoskelle tekisi hyvää lukea Syyrian kristittyjen mielipiteitä Assadin hallinnosta. "Olen vapaa, olen turvassa. Koulussani osa ystävistäni on  Muslimi veljeskunnan jäseniä. He kunnioittavat minua.Ja minä kunnioitan heitä.Kenen ansiota se on? Katsokaa nyt tätä terroria. Tätäkö Obama haluaa? Tätäkö Sarcozy haluaa?(Syyria vapautui Ranskan siirtomaavallasta)Jättäköön meidät rauhaan. Jos emme pidä presidentistämme, emme valitse häntä. Olen 60 vuotias ja olen ollut vapaa 30 vuotta.Pitäisikö minun pelätä mennä ulos? Pitäisikö minun peittää kasvoni? Pitäisikö naisten elää kuin aasit? Me olemme kansalaisia. Me olemme vapaita."

Charles Glass teki haastattelut Aleppossa, jonka kulttuuri on yli 3000 vuotta vanha. Eri kansanryhmät ovat toimineet sovussa keskenään. Irakin sotaa paenneiden 2 miljoonan kristityn (Charles Glassin mukaan) ja maassa ennestään asuvien kristittyjen asema on uhanalainen. Armenialaiset ovat jo ostaneet asuntoja Armeniasta.

Houlan kymmenien lasten murhat aiheuttavat monien EU-maiden Syyrian diplomaattien karkoituksen. Sen sijaan kaksi vuotta sitten Yhdysvaltojen suojeluksessa tapahtunut Israelin armeijan suorittama 400 Gazan palestiinalaislapsen tappaminen ei saanut minkäänlaista EU:n toimenpidettä. Päinvastoin USA myy aseita Israelille, Suomi ostaa sieltä aseita. Lisäksi Israel on EU:n suhteen taloudellisessa suosituimmuusasemassa taloussaarron sijasta. Voiko murhaajia paremmin suojella?

Kun kansainvälinen politiikka perustuu aseisiin ja mielivaltaisiin tappamisiin, mitä voi kansallisella tasolla odottaa kun tiedonvälitys heijastaa vahvimman etua. Yhdysvaltojen ja EU:n entisten ja nykyisten siirtomaavaltojen tiedonvälitys-hype voittaa kaiken asiallisen, totuudellisen ja eri näkökulmat esiintuovan aineksen.Suomi näyttää seuraavan vanavedessä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Houla, Syyria, EU, USA, Aittokoski, Srebrenica

Kofi Annan osoittaa jälleen viisautensa

Keskiviikko 11.4.2012 klo 9.37 - Pirkko Turpeinen-Saari

Rauhantutkija Johan Galtung kuvasi Helsingin Sanomien yliössään kuinka kansainvälinen kanssakäyminen on siirtynyt keskinäisten neuvottelujen ja yhteistyön tiestä sotilaalliseen vallankäyttöön. Yhdysvaltojen presidentti George W.Bush vahvisti tuota tietä, jonka jo aikaisemmat USA:n presidentit ovat avanneet.

Hyödylliset diktatuurit USA varusti asein ja itsenäisemmät diktatuurit leimattiin roistovaltioiksi ja mahdollisesti tuhottaviksi. Ainakin vallan vaihto sotilaallisin keinoin katsottiin oikeutetuksi.

Syyrian kohdalla malli ei olekaan toteutunut. Melko sekulaarinen alawidiktatuuri ei alistukaan käsitykseen, että sunnidiktatuuri olisi parempi. Irakin melko sekulaarinen sunnidiktatuuri tuhottiin keskiajalle ja korvattiin shia-enemmistöisellä hallituksella. Saudiarabian ja Bahrainin sunnidiktatuureissa on Yhdysvaltojen sotilastukikohdat eikä vallanvaihdosta kansainvälisin asein ole tietoakaan. Israelin apartheidvaltio on myös Yhdysvaltojen erityisessä suojeluksessa.

EU on lähes poikkeuksetta seurannut Yhdysvaltojen mielivaltaista politiikkaa. Suomalaisena jään kaipaamaan presidentti Urho Kekkosen voimakasta rauhan ja ystävyyden politiikan aikaa. EU vie Suomea väärään suuntaan.

Kofi Annan ei YK:n pääsihteerinä ollessaan ollut USA:n suosiossa. Hänen viisautensa ja tasapuolisuutensa ärsytti Yhdysvaltoja. Seurasin häntä läheltä Haagin rauhankongressissa. Kokemus vahvisti myönteistä käsitystäni.

Kofi Annan on Syyrian konfliktin ratkaisuyrityksessään suhtautunut kaikkiin valtioihin, jotka ovat jollakin tavalla mukana, neutraalin asiallisesti ja rakentavasti. Kun USA, EU ja arabimaiden enemmistö ovat liittoutuneet kutsumaan shia-johtoisia valtioita pahan akseliksi tai roistovaltioiksi, Kofi Annan sen sijaan näkee mieluummin kunkin maan myönteiset voimavarat ja yhteistyöpotentiaalit. USA, EU ja arabimaiden enemmistö rakentavat osapuoliyhteistyötä "Syyrian ystävät" ryhmittymän alle saadakseen talouspakotteiden ja aseiden avulla aikaan vallanvaihdon Syyriassa, samalla sen seurauksena pyrkien heikentämään Iranin asemaa.

Vierailullaan Iranissa Annan kutsuu maata mahdollisesti osaksi Syyrian konfliktin ratkaisua. Demokratian kannattajana asia tuntuisi päivänselvältä.Annanin työtä vaikeuttaa USA:n ja Ranskan kiihkeä halu vaihtaa Syyrian hallitus nopeasti uhrien määrästä välittämättä.Syyrian hallitus ja Iran eivät ilmeisestikään ole este Syyrian demokratisointiprosessissa vaan länsimaiden halu toteuttaa se omalla hyväksi totutulla tavallaan - asein.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kofi Annan, Syyria, USA, EU, konfliktien ratkaisu

Syyria ja Venäjä

Tiistai 28.2.2012 klo 9.51 - Pirkko Turpeinen-Saari

Demokratia on "Lännelle" vaikea asia. Yhdysvallat haluaa ylläpitää maailmanvaltaansa liittolaistensa tuella, nähden todellisuuden itse muokkaamallaan tavalla.

Yhdysvallat nimittelee Venäjää halpamaisilla termeillä pelkästään siksi, että Venäjä on vaatinut objektiivisuutta ja tosiasioiden tunnustamista Syyrian kysymyksessä. Tällainen "uppiniskaisuus" herättää vallankäyttäjässä raivoa, jota Hillary Clinton vaivoin pystyy hillitsemään.

Venäjää vaaditaan vaikuttamaan presidentti Assadiin siten, että hän lopettaa ehdoitta väkivallan. Mitä sitten tapahtuisi? Opposition aseelliset joukot etenisivät sitä mukaan kun hallituksen joukot siirtyisivät pois.

Venäjällä ei ole mitään erityissuhteita oppositioon. Eikö Yhdysvaltojen ja "Lännen" EU mukaanluettuna tulisi vaikuttaa oppositioon siten, että hallintovallan ratkaisisivat vaalit, aseellisen eskalaation sijasta. Jos oppositio ryhtyisi neuvottelemaan, kuten Syyrian sisällä vaikuttava oppositio haluaa,(Turkissa vaikuttava Lännen hyväksymä oppositio haluaa aseellista vallanvaihtoa)hengenmenetykset loppusivat heti tulitauon jälkeen.

Sodista on tullut "Lännen" hiekkalaatikkoleikki, jossa hallituksia vaihdetaan sen mukaan palvelevatko ne Yhdysvaltojen hegemoniaa.

Medialla on tärkeä rooli. Syyrian Homsista ei nähdä kuvaa opposition niiden ryhmien toimista, jotka mestaavat vastustajia katkaisemalla pään. Sen sijaan nähdään kuvia nuorista maalaamassa banderolleja ja levittämässä lentolehtisiä. Siten syntyy kuva opposition uhriutumisesta. Hallituksen kannattajia on kaikissa uskonnollisissa ryhmissä Assadin kannatuksen ollessa lähellä 50%. Tiedotusvälineet laskevat kannatusluvut uskontopohjaisesti ja saavat siten pieniä ja vähättelevin kommentein höystettyjä lukuja.

Yhdysvallat on jälleen liittolaistensa kanssa yhteisrintamassa jihadistien ja Al-Qaidan kanssa kuten Afganistanissa, Bosniassa ja Kosovossa. Hillary Clinton jatkaa politiikkaa, joka oli tunnusomaista Bill Clintonille Jugoslavian hajottamisessa.

Syyrian vuosituhantinen kulttuuri, presidenttivaltaisuudesta huolimatta naapurimaita kehittyneempi parlamentti ja oikeuslaitos ei ansaitse tulla palautetuksi keskiajalle kuten tapahtui Irakissa Yhdysvaltojen ja liittolaisten tuhotessa maan. Yhdysvallat ei piittaa siitä, että tukee puhtaan sharia-lain voimaansaattamista opposition vallan myötä myös Syyriaan. Opposition aseistaminen yhdysvaltalaisilla aseilla Qatarin välityksellä palvelisi vain Yhdysvaltojen aseteollisuuden voittoja. Eikö uhreja kiistan molemmilla puolilla ole jo riittävästi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Syyria, demokratia, Lännen vallankäyttö

Jäljet pelottavat - Yhdysvallat Syyrian ja Iranin kimpussa

Sunnuntai 26.2.2012 klo 12.02 - Pirkko Turpeinen-Saari

Vanhaksi elänyt kansalainen näkee silmiensä edessä kaiken sen kauhun ja epäoikeudenmukaisuuden, mitä Yhdysvallat on pääasiassa laittomilla sodillaan ja taloudellisilla pakotteillaan ympäri maailmaa aiheuttanut.Miljoonien kuolonuhrien ja tuhon jälkeen Yhdysvaltojen armeija poistuu paikalta ja jättää kansat itse korjaamaan vaurioita.Myrkytetyt metsät ja miinoja täynnä olevat maat eivät korjaannu vuosisadoissakaan.

Vietnam, Laos, Kambodia,Kuuba,Iran, Irak, Afganistan.Myös Suharton suorittama Indonesian puolen miljoonan kommunistin tappaminen tapahtui Yhdysvaltojen tuella.  Koko Etelä-Amerikan sotilasdiktaattoreiden koulutus ja kidutukseen harjaannuttaminen tapahtuivat Yhdysvaltojen Georgian osavaltion koulutuskeskuksessa. Sotilaskaappausten tukeminen, demokraattisesti valittujen rakenteiden tuhoaminen ja salaiset operaatiot olivat Yhdysvaltojen Etelä-Amerikan   politiikan arkea.

Jugoslavian sodan tavoitteena oli muuttaa maan talousjärjestelmä, estää maata olemasta minkäänlainen johtaja liittoutumattomien maiden joukossa sekä saada alueelle Yhdysvaltojen sotilastukikohta. Systemaattisella taloussaarrolla saatiin eri kansallisuudet ja uskonnolliset ryhmät toisiaan vastaan, nationalismi ja viha nostivat päätään. Yhdysvaltojen sijasta paha projisioitiin Jugoslavian kansanarmeijaan, maan johtajiin ja maan hajottua lopuksi Serbeihin.Uskonnollisten ryhmien ja kansallisuuksien kansainvaellukset turvalliseksi kokemilleen alueille alkoivat. Ilman kotipaikkaa olevat pakolaiset ovat edelleen alueiden arkea.

Irakin sotaan pyrittiin saamaan mukaan muita maita joukkotuhoaseisiin liittyvien valheellisten tietojen avulla. Afganistanin hyökkäystä perusteltiin Osama bin Ladenin kiinniottamisella. Kameroiden edessä tapahtuva bin Ladenin tappaminen laittoman salaisen operaation avulla toi presidentti Obamalle poliittista kannatusta.Miksi niin paljon Afganistania on tuhottu?

Nyt on vuorossa Syyria ja Iran. Klaaneista, eri uskonnollisista ryhmistä, toisiaan vastustavista ryhmien osista koostuva Syyria on toiminut alueen tasapainottajana oltakoon mitä mieltä tahansa maan presidentistä. Hyökkäys Syyriaa vastaan alkoi Yhdysvaltojen syyttäessä perusteettomasti Syyriaa Libanonin Haririn murhasta. Yhdysvallat julisti liittoutumattoman Syyrian roistovaltioksi ja johtaa mediaa kaikin tavoin tukemaan tätä käsitystä.

Nyt ulkoministeri Hilarry Clinton voitonvarmasti julistaa Syyrian Turkissa edustettuna olevan opposition edustavan Syyriaa! Syyrian sisällä oleva oppositio katsoo neuvottelujen olevan tie ulos kriisistä, mutta Turkissa toimiva oppositio kannattaa väkivaltaa. Malttamaton Yhdysvallat haluaa toimia Turkissa olevan opposition ja siten Jugoslavian kaavan mukaan. Se ei piittaa ihmisuhreista. Se ei piittaa siitä lopputuloksesta, minkä maallisen Syyrian hallituksen vaihtaminen kiihkouskonnolliseen hallitukseen johtaisi. Se ei piittaa siitä, kuinka Alawiittien, Sunnien ja eri klaanien edustajien olisi muutettava nykyisiltä asuinsijoiltaan alueille, joilla on suurempi saman uskontokunnan tai muun ryhmän muodostama yhteisö.

Iranin talouspakotteet eivät edistä demokratiaa. Päinvastoin ahdinkoon joutuvan kansan johtajat vähentävät sitä. Yhdysvallat tietää, että Iran ei kehitä ydinasetta, mutta se käyttää valheellista käsitystä propagandavälineenä saadakseen "liittolaiset" talouspakotteiden kannalle. Mikä oikeus talouspakotteille on?

Yhdysvallat toimii aina oman virallisen ulkopolitiikkansa mukaan, jonka mukaisesti maapallolla ei saa olla yhtään edes alueellista hegemoniaa tavoittelevaa johtavaa maata. Samoin ulkopolitiikka ei hyväksy muuta talousjärjestelmää. Surullista on se, että yhä useammat maat katsovat etujensa mukaiseksi myötäillä tätä Yhdysvaltojen absoluuttista sotilaallista valtaa, Euroopan Unioini mukaan luettuna, Arabimaiden enemmistöstä puhumattakaan. Pieni Suomi saadaan sidottua myötäilyyn Lähi-Idän ydinaseeton vyöhyke kokouksen organisoinnin ylpeydellä sekä hanakkuudella päästä YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi. Turvallisuusneuvosto ei edusta demokratiaa. Kirjailija Paavo Haavikko totesi Suomen pyrkivän aina sen pöydän alle, jossa päätöksiä tehdään.

Maapallolla käytetään yhä vähemmän diplomatiaa, yhä vähemmän kunnioitetaan kansakuntien oikeutta päättää itse omista asioistaan oman kehityksen lainalaisuuksien mukaisesti. Ihmisten mahdollisuus ajatella itse heikkenee puolitotuuksia ja valheita sisältävän mediavyörytyksen johdosta. Pakkovalta ja viime kädessä militarismi ja sodat ratkaisukeinona näyttävät yhä arkisemmilta. Obaman rauhan Nobel näyttää yhä irvokkaammalta.

Demokratia valuu sekä mikro- että makrotasolla käsistä. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Syyria, Yhdysvaltain maailmanvalta ja militarismi

Irak,Syyria, USA ja Venäjä

Tiistai 31.1.2012 klo 11.48 - Pirkko Turpeinen-Saari

Yhdysvaltojen ja Britannian synnyttämässä Irakin sodassa kuoli miljoona ihmistä, pääasiassa siviilejä. Sodan moraalittomuuden ja laittomuuden heijastuksia nähdään  edelleen joka päivä. Yhdysvaltalainen sotilas, joka määräsi murhaamaan kaksi perhettä pääsi oikeudessa kuin koira verajästä. Sota aiheutti myös uskonryhmien keskinäisten välien kärjistymisen ja tuhansien ihmisten kuoleman. 

Sota synnytti ennennäkemättömän pakolaisaallon naapurimaihin. Suurin osa irakilaisista pakeni Syyriaan. Tähän mennessä pakolaisten määrä on nossut 1,2:sta miljoonasta lähes 1,5:een miljoonaan. Syyrian 18 miljoonan asukkaan valtion on ollut integroitava tuo valtava hädänalaisten tulva.

Syyriassa opetus on ilmaista, samoin julkinen terveydenhuolto. Korkeakouluopetuksen lukukausimaksut ovat minimaalisia. Pakolaistulvan seurauksena koulujen luokkahuoneet ovat käyneet pieniksi. Uusia kouluja ja sairaaloita tulisi rakentaa. Elinkustannukset ovat nousseet ja nuorten syrjäytymisvaara kasvaa kun työnhakijoiden määrä on räjähdysmäisesti kasvanut.

Ennen Irakin sotaa, Syyria tarjosi turvan monille palestiinalaispakolaisille ja orvoille, jotka olivat menettäneet vanhempansa esimerkiksi Israelin ja Libanonin kristittyjen suorittamassa Sabran ja Shatillan verilöylyssä, jossa kuoli tuhansia siviilejä, pääasiassa naisia ja lapsia.Ensimmäinen palestiinalainen kummilapseni kävi koulua Damaskoksen lähellä olevassa sisäoppilaitoksessa.

Yhdysvaltojen presidentti ei tunnu piittaavan niistä ongelmista, joita hänen maansa on Irakilaisille aiheuttanut. Tuon tuholaistoiminnan seurakset saavat muut kantaa. Sen sijaan Obama julistaa tuomionsa Syyrian presidentille. Hän ilmoittaa, että Assad on menettänyt legitimiteettinsä.

Voidaan verrata käytännöllisesti lukuja. Miljoona Irakilaista vastaan 5000 syyrialaista siviiliä. Kukaan ei voi väittää, että Assadin sotilailla tai pidätyslaitosten kiduttajilla ei olisi verta käsissään. Kuitenkin aivan lukujen lain mukaan Obamalla ja Israelin hallituksella on karmaisevampi menneisyys ja nykyhetki.

Yhdysvalloilla ei ole mitään legitimiteettiä puuttua sellaisten maiden sisäisiin asioihin, jonka humanitaarisen pakolaisongelman se on itse aiheuttanut. Kuinka monta dollaria Yhdysvallat on antanut Syyrialle ja Jordanialle (jossa 800000 pakolaista) Irakin pakolaisten työllistämiseen ja humanitaariseen apuun? Tuskin yhtään.

Tällaisten haasteiden edessä olevat valtiot tarvitsevat ennenkaikkea vakautta. Venäjän ehdotus dialogista, jota se on tarjoutunut edistämään Syyrian osapuolten välillä, on rakentava. On mielenkiintoista kuinka Yhdysvallat hyväksyi Saudi-Arabian panssareiden vyöryn Bahrainiin, kun Bahrainin sunnivähemmistöä edustava hallitus tappoi shiaenemmistön jäseniä ja vangitsi heitä hoitaneita lääkäreitä.

Kaksinaismoraali tai suorastaan moraalittomuus näyttää voimistuvan yksinapaisessa maailmassamme. Euroopan Unionin moraali ja välitys- ja rauhantyön taito näyttävät olevan hukassa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: militarismi, maailmanvalta, Venäjä, USA, Irak, Syyria

« Uudemmat kirjoitukset