Yhteystiedot

Pirkko Turpeinen-Saari
Vanha Hangontie 10, 10620 Tammisaari
044-2030031
pirkko.turpeinen40@kolumbus.fi

Uutiset

2.6.2008Nyt voitte osallistua ajatuksiini myös näiden kotisivujeni välityksellä. Toivon keskustelua ja palautetta.Lue lisää »28.7.2014Puolan ja USA:n osuus Itä-Ukrainan väkivallassaLue lisää »1.7.2008Eläkeläisillekin oikeus vapaaseen liikkuvuuteen EUssaLue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Blogin arkisto

Espanjan terveydenhuoltojärjestelmä on parempi kuin Suomen

Keskiviikko 12.2.2014 klo 13:48 - Pirkko Turpeinen-Saari

Asuttuani 5 vuotta Barcelonan lähellä ja käytettyäni sikäläistä julkista terveydenhuoltoa voin vakuuttaa samaa kuin kansanedustaja Juha Väätäinen: Espanjan terveydenhuolto on parempi kuin Suomen.

Tosin en tiedä mihin nykyinen Espanjan hallitus on asiat ajanut mutta oma kokemukseni on vuosilta 1999 -2004.

Kaikki espanjalaiset kuuluvat sairausvakuutuksen piiriin. Terveyskeskuksessa jokaiselle on nimetty oma lääkäri ja hänen parinaan on sairaanhoitaja. Perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito on nivottu toisiinsa ja kaikki hoito, lääkehoito ja sairaalahoito mukaan luettuna on ilmaista.

Omalääkäri on kaiken avain. Vain omalääkärin kautta voi päästä erikoislääkäriin, joka vuorostaan arvioi minkälaista erikoissairaanhoitoa asiakas tarvitsee. Kaikki tiedot erikoislääkärin käsityksistä ja toimenpiteistä tulee omalääkärille ja hoitotoimenpiteet saattavat jatkua terveyskeskustasolla.

Terveyskeskuksen lääkärit, 20 000 asukkaan pikkukaupungissa lääkäreitä oli muistaakseni 5, päivystävät kukin vuorollaan yöpyen terveyskeskuksessa. Lääkäri on tiloissa yksin. Hän avaa ulko-oven, kutsuu potilaan sisään ja tutkii mikä on hätänä.

Terveyskeskuksen tiloissa oli lastenlääkärin, allergialääkärin ja hematologin palvelut. Jokainen nainen sai kutsun naistentautien lääkärin tarkastukseen ilmeisesti joka toinen tai kolmas vuosi, koska sain kutsun kerran. Gynekologin tilat olivat terveyskeskuksessa.

Omalääkäri arvioi erikoislääkärintarpeen kiireellisyyden. Esimerkiksi halutessani kerran vuodessa tapahtuvaan silmälääkärin vastaanottoon, muistutin omalääkäriä 3kk haluamaani ajankohtaa aikaisemmin.

Suomalaisessa terveydenhuollossa puuttuvat gynekologin, korva-ja kurkkutautien ja silmälääkärin vastaanotot.Varsinkin silmänpainetauti saattaa monella olla edennyt pitkälle koska oireettoman taudin tutkimisesta huolehtiminen on jokaisen vastuulla ja edellyttää kalliin yksityislääkärin luona käyntiä. Kuulon huolto on myös olematonta.

Espanjassa on myös yksityislääkäreitä ja yksityisiä sairaaloita. Niiden palveluja ei sairausvakuutus korvaa lainkaan. Mikäli asiakas haluaa käyttää yksityisiä palveluita, hän maksaa kaiken, myös lääkkeet täysimääräisesti itse.Kulujen peittämiseksi yksityistä palvelujärjestelmää käyttävät ottavat yleensä yksityisen vakuutuksen, joka kattaa hoitomaksut.

Kokemukseni mukaan Espanjan terveydenhuoltojärjestelmä on tai ainakin oli, selkeä, oikeudenmukainen ja ymmärrettävä sekä kohdensi verovarat jokaisen kansalaisen hoitoon tasapuolisesti.

Hoidossa on mielestäni keskeistä jatkuvuus, päivystysluonteisuus tarvittaessa sekä ystävällisyys.Asiakkaalle on tärkeätä kokea lääkärin empatia sekä se, että tietää pääsevänsä lääkärin puheille yölläkin.Hoidon jatkuvuus syntyy siitä, että yhteys omalääkärin/perusterveydenhuollon ja erikoislääkärin välillä on katkeamaton ja että tiedonvälitys kulkee molempiin suuntiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Väätäinen, Espanja, Suomi, terveydenhuoltojärjestelmä, oikeudenmukainen terveydenhuolto, omalääkäri

Suomen sairas Venäjä-suhde

Torstai 7.6.2012 klo 10:32 - Pirkko Turpeinen-Saari

Sota-aikana aikuiset tavoittivat minut, alle kaksivuotiaan, naapurin tädin ruokakaapilta, pienet nyrkit selän takana täynnä sokeripaloja. "Ei oo oo-koo-kokorii" kielsin ilmiselvän tosiasian.

Valtaosa suomen mediaa, poliitikkoja ja asiantuntijoita kieltää, kaksivuotiaan tavoin, tosiasiat.

Suomella oli itärajan tuntumassa puolustuksellisia maamiinoja. Miinojen yleismaailmallisen kieltämisen jälkeen ne korvataan Hornet-hävittäjiin asennettavilla hyökkäyksellisillä risteilyohjuksilla.

Maan pääministeri-puolue Kokoomuksen jäsenistöstä suurin osa kannattaa NATO-jäsenyyttä, mutta puolue on tyytynyt pienten askelten politiikkaan eli hiljaiseen hivuttautumiseen NATOon.Puolueen ministeri menee Yhdysvaltoihin julistamaan Venäjän Suomen ongelmaksi.Presidentti valittiin samasta puolueesta.

Kenraali Makarovin puhetta on päivitelty kylmän sodan logiikkana ja ajastaan jälkeen jääneenä. Kansainvälinen asiantunteva media vuorostaan pitää kylmän sodan paluuta selviönä. Yksi ainoa maailman valta USA haluaa absolutisoida valtansa - myös meillä.

Parlamentaarisesti valvottu tiedotusväline TV 1 kutsuu brittihistorioitsijan asiantuntijaksi todistamaan Venäjän historiallista, ilmeisesti hänen mielestään epärealistista "pelkoa" saarretuksi tulemisesta. Tosiasiallisesti jos kartalta katsoo USA:n sotilastukikohtien, laivastojen ja liittolaisten sijaintia, Venäjä ON JO SAARRETTU.

Virallinen Suomi pyrkii tekemään tyhjäksi (toinen varhaisen puolustusmekanismin käyttö) Venäjän todelliset tarpeet ja motiivit. Kypsä eläytyvä asenne lähinaapurilta edellyttäisi Venäjän realististen huolien todesta ottamista ja niin kuin ystävän kuuluu tehdä, niiden ratkaisun yrittämistä.

Yhdysvaltojen tunkeutuessa Venäjän rajoille nk ohjuspuolustusjärjestelmän, itseasiassa hyökkäysjärjestelmän avulla, Suomen tehtävänä olisi pyrkiä mieluummin ennalta ehkäisemään tilanteen kärjistymistä kuin olemaan passiivinen. Onhan päivänselvää, että Venäjä joutuu puolustautumaan Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten aggressiolta. Suomen on ratkaistava eskaloiko se tilannetta.

Ottaen huomioon sen, että USA maailmanvaltana rikkoo päivittäin kansainvälisiä lakeja kansakuntien suvereniteetista, paitsi laittomalla sodalla Irakissa ja aloittaen laittomasti sodan Afganistanissa, nyt miehittämättömillä lennäkeillä erityisesti Pakistanissa ja Jemenissä mutta myös tukemalla oppositiota Syyriassa, Venäjän on mahdotonta luottaa USA:n rehellisyyteen. Joka tiistai presidentti Obama kokoontuu Valkoisessa talossa päättämään lennäkeillä laittomasti tapettavista henkilöistä ja sen edellytyksenä olevista kohteista. Jemenin Majalan kylässä lennäkki tappoi 36 naista ja lasta. Saleh pani Obaman käskystä tapahtumasta kirjoittaneen ja Aljazeeralle puhuneen Abdulelah Shayen vankilaan.

Syyrian ongelmassa Venäjä puolustaa kansainvälistä lainsäädäntöä. Suomen median on vaikea myöntää sitä. Yhdysvallat sen sijaan lietsoo sisällissotaa yhdessä Qatarin ja Saudi-Arabian, Britannian ja Ranskan kanssa.Jos Yhdysvallat vaatisi vallassaan olevaa osaa Syyrian oppositiosta noudattamaan Annanin rauhansuunnitelmaa ja pidättymään väkivallasta, konflikti olisi ohi. 

Muutos demokraattisempaan järjestelmään on aina vähittäinen. Uskonto aiheuttaa ylipääsemätöntä ehdottomuuta, joka ei johda demokratiaan varsinkaan väkivallan avulla.

Halu käyttää valtaa eläytymisen ja tunnistettavaan totuuteen pyrkimisen sijaan johtaa suomalaiseen kaunaiseen Venäjä - suhteeseen, joka on valitettavan kattava. Ihmisen ihmisyys säilyy kuitenkin vain tuntevan aidon kanssakäymisen varassa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomi-Venäjä suhteet, Makarov, tosiasioiden kieltäminen, valta, eläytyminen

Hyvä itsetunto estää syrjäytymisen

Sunnuntai 8.4.2012 klo 9:28 - Pirkko Turpeinen-Saari

Hyvän itsetunnon mahdollisuudet syntyvät jo varhaislapsuudessa. Hyvä itsetunto edellyttää sitä, että lapsi kokee omat tunteensa tärkeiksi. Jo pieni vauva saattaa menettää omien tunteittensa arvostamisen, jos läheiset aikuiset jatkuvasti jättävät huomioon ottamatta sen, että jo vastasyntyneellä on kyky tuntea.

Monesti vanhemmille opetetaan jo synnytyslaitoksella, että lapsi tarvitsee järkytysten välttämiseksi aina ruokaa kun hän itkee tai ääntelee. Tällaisen ohjauksen seurauksena neuvoille alttiit vanhemmat alistuvat ns jatkuvaan imetykseen. Tällöin vauva joutuu kokemaan, että hänen ilmauksillaan ei ole merkitystä kun lopputuloksena on aina ruokaa.Vauva tai pikkulapsi muuttuu passiiviseksi uteliaisuuden ja aktiivisuuden sijaan. Useimmiten juuri äidit kokevat lapsensa omaisuutenaan, jonka he kyllä tuntevat ja sen seurauksena alkavat hienovaraisesti hallita lastaan.

Liiallinen läheisyys ja lasten erillisuuden tuhoutuminen tapahtuu ns. "perhepedissä". Lapsen erillisyyttä ei tällöin kunnioiteta myöskään fyysisesti. Psyykkinen erillisyys hävitetään psyykkisessä symbioosissa ja fyysisen erillisyyden kokeminen estyy kun lapsella ei ole omaa nukkumapaikkaa.

Onnellisessa tapauksessa vanhemmat, muutama muukin aikuinen ja pikkulapsi saavat opetella tuntemaan vastasyntyneen. Vastasyntynyt ja myöhemmin pikkuvauva saa kokea useammanlaista läheisyyttä ja vuorovaikutusta. Hänen uteliaisuutensa herää. "Kummallista kuinka erilaisia läheisyyden tapoja koen!" Erilaiset tavat pitää sylissä tai jutella ovat silti myös turvallisia. Jo pieni lapsi huomaa, että ei ole vain yhtä turvallisuutta eikä yhtä tapaa olla. Kun alle vuoden vanhat erilaisuuteen tottuneet pikkulapset "keskustelevat" keskenään, voi syntyä sellaista iloa ja innostusta, minkälaista aikuinen ei koskaan pysty synnyttämään pikkulapsessa.

Ikätoverisuhteet, myös pikkulasten suhteet ovat avainasemassa syrjäytymisen estämisessä. Vauvan itsenäisyyttä ei tulisi tuhota ensimmäisinä päivinäkään. Äidit tulisi opettaa kuulemaan pienen lapsensa ilmaisuja siten, että oivallus lapsen pyrkimyksistä tulisi tunnistetuksi. Ei tarvitse aina onnistua, mutta rakastava oivaltamisen pyrkimys riittää.

Syrjäytymistä edistävät nykyisenkaltaiset omistussuhteiden kaltaiset symbioottiset äiti-lapsisuhteet. Lapsia hoidetaan samoin kuin omaisuutta. Heli Suominen kuvasi taannoin erinomaisesti Helsingin Sanomissa ranskalaisvanhempien suomalaisvanhempiin nähden erilaista suhtautumista lapsiinsa. Ranskalaisvanhempien keskinäinen suhde on ensisijainen ja lapsiin suhtaudutaan rakastavasti, kunnioittavasti ja rajat asettaen.

Kun lapsen tunteiden ja erillisyyden arvostaminen kasvaa, huomataan, että myös koulussa tarvitaan sen kaltaista opettajan ja oppilaiden välistä kanssakäymistä, joka tukee jokaisen lapsen erilaisten tunteiden ja käsitysten huomioon ottamista. Viikottaiset keskustelupiirit, joissa voidaan käsitellä lasten kokemuksia elämästään voivat laajentua ja yleistyä koko koulun ilmapiiriin. Vähitellen opitaan uudenlainen opettamisen tapa, joka perustuu keskusteluun ja todelliseen vuorovaikutukseen opettajien ja oppilaiden välillä.

Ennen tätä joudutaan arvioimaan uudelleen äitien, isien, lasten ja muiden tärkeiden aikuisten suhdetta varhaislapsuuden aikana. Syrjäytymisen estämiseen on pitkä matka.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heli Suominen, syrjäytyminen, omat tunteet, itsenäisyys, kyky solmia ihmissuhteita

Raiskausten maasta ei mitään uutta

Maanantai 6.9.2010 klo 10:32 - Pirkko Turpeinen-Saari

Raiskausten maasta ei mitään uutta kirjoittaa HeSa 6.9.2010 pääkirjoituksessaan. Kaukaa luulen otsikon tarkoittavan Suomea. Ei, projektio ja demoni löytyy taas kaukaa. Kyseessä on Itä-Kongo,Kivun seutu.

Raiskaus on ihmisoikeusloukkaus, rikos. Mutta miksi yksi Afrikan maa nimetään Raiskausten maaksi?

The New York Review of Books nimesi vankiloissa tapahtuvat raiskaukset Yhdysvaltojen suurimmaksi ihmisoikeusongelmaksi. Sivukaupalla saattoi lukea kuinka suojeltuja vankilaviranomaiset, tutkimusten mukaan, olivat olleet syytteiltä tai kuinka vaikeata etenkin nuorten uhrien oli saada asioita tutkittua. Kuinka tekijät saattoivat saada siirron kohdevankilasta, mutta ylennyksen virkauralla.

Suomessa raiskaus avioliitossa tuli paheksutuksi ja rikokseksi vasta hiljattain. Siihen saakka se oli ollut normaalikäytäntö.

Pääkirjoituksessa ihmetellään presidentti Kabilan halua poistaa YK:n rauhanturvaajat maasta. En tunne presidentin mielenliikkeitä, mutta voisi arvella, että samoin kuin Malalai Joya Afganistanin kohdalla, myös Kabila Kongon kohdalla kokee, että asiat on hoidettava oman maan sisällä omia kehitys prosesseja seuraten ja itse niitä korjaten. Ainakin Afganistanissa ja Irakissa vieraat joukot ovat kärjistäneet ja voimistaneet sisäisiä konflikteja parantamisen asemasta.

Niinkuin HeSakin muistuttaa Ruandalla on osuutensa Itä-Kongon tilanteen kärjistymisessä. Samoin lehti muistaa, että Ruanda on lännen lellikki, joka ei millään suostu myöntämään osallisuuttaan mahdolliseen sotarikokseen Itä-Kongossa.

Kuinka odotamme, että nuoret rikollisarmeijat, joilla on vain vaatteensa, aseensa ja taivas kattona, käyttäytyisivät sivistyneemmin kuin pohjoisen Suomen miehet.

Hollantilaisen kriminologian professori Louk Hulsmannin mukaan vain köyhimpien ja osattomimpien rikokset paljastuvat ja tulevat poliisitutkintaan.Yli 80% kyselyihin vastanneista ihmisistä on tehnyt rikoksia, mutta ei ole jäänyt kiinni. Suurin osa rikoksista sovitellaan tai ratkaistaan kodeissa, työyhteisöissä tai muissa arkisissa yhteyksissä. Useita varakkaiden tekemiä rikoksia ei kutsuta rikoksiksi lainkaan.Lainsäätäjät säätävät lakeja muille kuin itselleen.

Tämä koskee kaikkia rikoksia.

Jälleen voimme kääntää tyytyväisenä sivua ja nauttia parhaan maan parhaina suomalaisina aamukahvia.Kyllä ne afrikkalaiset osaa!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: raiskaus, Kongo, USA, Suomi

« Uudemmat kirjoitukset